Със свое решение от 1 август тази година Варненският апелативен

...
Със свое решение от 1 август тази година Варненският апелативен
Коментари Харесай

Намалиха за втори път наказанието на бивш зам.-финансов министър от 4 години на 3,6 м лишаване от свобода

Със свое решение от 1 август тази година Варненският апелативен съд промени присъда на Окръжен съд – Добрич от 2014 година, с която някогашният зам.финансов министър Красимир К. беше приет за отговорен и наказан на 4 години затвор по тази причина, че на 22 август 2012г. на основен път „ Е 87 ”, преди кръстовището за кариера „ Момчил ” в посока Балчик, при ръководство л.а. нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата, като по несъобразителност предизвикал гибелта на 2 лица на Пламен Р.(25г) и Димитър Г.(49), както и междинна телесна щета на Величка Г..
Въззивната апелативна инстанция е приложила закон за по-леко наказуемо закононарушение, като е приела, че след действието, подсъдимият е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на потърпевшите. Така наказването на Калин К. става 3 години и 6 месеца „ отнемане от независимост “, което да бъде търпяно при общ режим.

Потвърждава се присъденото от първата правосъдна инстанция отнемане от право подсъдимият да ръководи МПС за период от 6 години и му присъжда направените разходи за движимости лица и очевидци в размер на 10 123,50лв.

Пресслужбата на съда напомня, че въпросът се преглежда за повторно във етапа на правосъдно съвещание от Варненския апелативен съд. Миналата година Върховен касационен съд анулира решение на Апелативен съд – Варна по делото на Красимир К. и го върна за ново разглеждане като даде инструкции на съда да постави спомагателни старания и да отговори на въпроси, сложени от отбраната. В хода на всичките правосъдни инстанции по това дело бяха назначени и изслушани Комплексната правосъдно – здравна, трасологическа и автотехническа експертиза,Тройната автотехническа експертиза, Петорната автотехническа експертиза и Комплексна автотехническа експертиза.
При новото разглеждане на проблема, в няколко правосъдни съвещания съставът на Варненския апелативен съд назначи, изслуша и одобри криминалистически и сложна деветчленна арбитражна експертиза. Съставът на апелативния съд показва в своето решение, че са били употребявани всички процесуални начини за проучване на въпроси, от голяма важност за вярното решение на делото. Арбитражната експертиза е допълнила доказателствения материал с нови следи, забележими в фотосите, направени при огледа на злополуката през август 2012 година. Вещите лица - трасолози са фиксирали следи, видни на снимковия материал от местопроизшествието, като са обвързали всяка една диря с открития механизъм на ПТП.

По делото е открито, че след ПТП подсъдимият е направил всичко допустимо да окаже помощ на потърпевшите си близки – на тъща си Величка Г., както и на щерка му, попаднала сред седалките. Подсъдимият е алармирал за произшествието на свои близки и почнал да търси частни коли за спешна помощ за потърпевшите си родственици. Същият обаче не е подхванал дейности, с цел да откри къде се намира другият автомобил и дали има в него потърпевши лица, както и да окаже някаква помощ.
Решението Варненския апелативен съд предстои на касационна инспекция пред Върховен касационен съд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР