Със свое решение No 6834/23.05.2018 тричленен състав на Върховния административен

...
Със свое решение No 6834/23.05.2018 тричленен състав на Върховния административен
Коментари Харесай

Българското правителство получава зелена светлина да построи половин магистрала с парите за цяла

Със свое решение No 6834/23.05.2018 тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) оставя в действие решението по оценка за влияние върху околната среда (ОВОС) от 2017 година по утвърдената от държавното управление опция едната посока на автомагистрала Струма да минава през Кресненското дефиле, а другата – през планината, източно от дефилето. За това предизвестяват от обединенията от неправителствени организации " За да остане природа в България " и " За Кресна ".

Делото беше заведено от жители и от екологично съдружие " За Земята ". Причината е, че още през 2008 година е утвърдено решение по Оценка на въздействието върху околната среда за създаване на автомагистрала Струма. То работи и сега и в никакъв случай не е било изменяно. Според него правата от автомагистрала Струма в Кресненско дефиле може да бъде издигната или посредством дълъг тунел, или посредством повсеместен източен обход на дефилето, а настоящето шосе да остане от локално значение.

Решението на Върховен административен съд от 23 май 2018 година основава рисков казус. То оставя в действие документ, който опонира на различен документ по същия проблем, а държавното управление ще следва този от двата, който му е по-изгоден. Това е цялостен срив на държавността и правовата страна.

Решението основава следните проблеми:

- Окончателно се обрича на разрушение природата на Кресненското дефиле, което е значим кулоар за редки и застрашени скотски типове по българското и европейското законодателство.

- Близо 5 000-те поданици на община Кресна остават без местен и обходен път на европейската автомагистрала. Достъпът до обитаемоте места и земеделските земи и териториите в общината ще бъде мощно усложнен за всички локални поданици от тази община, тъй като те ще имат достъп до тях единствено когато пътуват в едната посока на автомагистралата и ще би трябвало да обикалят десетки километри, с цел да стигнат.

- Окончателно ще бъде унищожен развиващият се в дефилето туризъм, като известните рафтинг и втурване с лодки по река Струма. Те просто ще станат рискови или невъзможни за упражняване.

При сходни случаи в Роспуда и Беловежа в Полша Европейската комисия предприе стъпки, които стопираха рисковите развития. В случая с Кресна обаче Европейска комисия основава усещане за двоен стандарт, тъй като липсват поредни дейности по отношение на българското държавно управление, макар европейските средства за автомагистрала Струма и неспазеното решение първо да се построи секторът от автомагистралата в региона на дефилето, а по-късно останалите.

Взимането на безпринципни и противозаконни решения, налагането на цензура в медиите и затварянето на очите заради конюктурни и политически съображения, в това число и от страна на Европейската комисия, не е методът да се реализира построяването на европейска автомагистрала и да се получи социална поддръжка от политиците за сходни дейности. Със настоящето решение на съда българското държавно управление получава зелена светлина да построи половин автомагистрала с парите за цяла, споделят природозащитниците.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР