Със свое решение Министерският съвет одобри проект на Закон за

...
Със свое решение Министерският съвет одобри проект на Закон за
Коментари Харесай

Правителството предлага изменения в Закона за политическите партии

Със свое решение Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение на Закона за политическите партии. Това оповестиха от държавната осведомителна работа.

Със законопроекта се оферират промени, които прецизират разпоредбите за образуване и систематизиране на държавната дотация, уреждат се също по този начин връзки по отношение на използването на закона в предишни години. Доразвива се уредбата, обвързвана с обмисляне на нужните разноски за държавната дотация, като се диференцират случаите, в които в границите на бюджетната година правоимащите получават държавна дотация за цяла календарна година или за по- къс интервал. Също по този начин се планува плануваните по централния бюджет за съответната година разноски да бъдат индикативни.

С § 2, алинея 1 от законопроекта е планувана преходна уредба за образуване на размера на държавната дотация за интервала от 26.05.2016 година до влизането в действие на изменителния закон.

В сходство с публичните настройки предлаганите промени ще доведат до спестовност на бюджетни средства и фиксирането на дотациите в размера от 11 лева за фактически получения от партията или обединението глас. При по този начин препоръчаната законова уредба общият размер на държавната дотация за политическите партии и обединения за една година ще бъде понижен с 6,5 лв..

Предложеният метод на пресмятане на общия размер на държавната дотация за политическите партии и обединения ще бъде отвеян за интервала от 26.05.2016 година до изплатената към 30.04.2019 година и икономията за бюджета би възлязла на 18,6 млн. лв..

Решението на Министерския съвет е признато неприсъствено.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР