Със свое решение днес Министерският съвет обяви имот - публична

...
Със свое решение днес Министерският съвет обяви имот - публична
Коментари Харесай

Имот на изгоряло училище прехвърли държавата на община Смолян

Със свое решение през днешния ден Министерският съвет разгласи парцел - обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност и го даде на община Смолян.
Имотът съставлява терен с повърхност 5 016 кв. м и постройка в него. Досега е бил ръководен от Министерството на образованието и науката за потребностите на Професионалната гимназия по техника и технологии „ Христо Ботев ” - гр. Смолян, само че е с отпаднала нужда.
Става въпрос за някогашния колеж по дървообработване и облекло, където се обитаваше и техникумът по туризъм. Сградата се намира на към 100 метра под пешеходната улица на остарелия център.
Тя бе опожарена на 28-ми юли 1998 година. Така и не се разбра от кого и при какви условия. Имаше клюки, че някаква жена почиствала градинката по учебното заведение, запалила огън и искра хвръкнала. Другите версии бяха за късо съединяване в ел.мрежата и за наркомани, които били запалили огън вътре. Така или другояче причинителят на пожара не бе открит.
Местната администрация в Смолян от години е подала искане до МОН да й го трансферира, само че процедурата лиши десетина и повече години. Първоначалното желание на общината бе да употребява парцела за паркинг, защото е в непосредствена непосредственост до основната и остарелият център се задъхва от липса на паркоместа. Тогава обаче стана ясно, че по волята на донора той може да се употребява единствено за обучение.
В известието от Министерски съвет от през днешния ден се сочи, че в зданието общината ще дава просветителни услуги на децата и учениците в община Смолян посредством осъществяване на занимания за развиване на ползите и компетентностите в региона на науките, технологиите, изкуствата и спорта, световното, гражданското и здравното обучение, както и за придобиване на умения за водачество.
Припомняме, че четири години след пожара от МОН отпуснаха 800 000 лв. за да възстановят постройката изцяло. Нужни бяха обаче още към 2,5 млн. лева, с цел да се довърши и да стане годна за осъществяване на образователен развой. Парите по този начин и не бяха обезпечени.
Строителството беше за дълго време замразено. В това време върху паркиран до изгорялото учебно заведение трабант се събори мазилка и едвам не умъртви четирима младежи. След още четири години бяха отпуснати 86 000 лв., с които рисковата част да се събори.   
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР