Със Света литургия в храма Свети Николай в Карлово започна

...
Със Света литургия в храма Свети Николай в Карлово започна
Коментари Харесай

Със Света литургия в Карлово започна отбелязването на 183-та годишнина от рождението на Васил Левски

Със Света литургия в храма " Свети Николай " в Карлово стартира отбелязването на 183-та годишнина от рождението на Васил Левски и Празника на града.

Кметът на общината Емил Кабаиванов, публични посетители и жители поставиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола на Свободата.

Кметът Кабаиванов посрещна на пл. " Васил Левски " участниците в 26-тия Национален туристически поход " По стъпките на Васил Левски " . Ръководителят на седемте лъча на похода Галя Цветкова получи от кмета изданието " Левски: другото име на свободата ", а тя от своя страна му връчи знамето, минало с походниците по стъпките на Апостола.

С церемониален обред бяха издигнати знамената на Република България и на Карлово. Приветствено слово за празника произнесе ръководителят на Общински съвет Карлово - Доньо Тодоров. " Най-великият българин и нашата национална реликва - Васил Левски, и през днешния ден въодушевява българските сърца. Апостолът е невероятна персона, образец какви качества би трябвало да има един общественик ", сподели Тодоров. По думите му всеки носи в сърцето си своя Левски. Свещеници отслужиха молебен за благополучие на града и неговите поданици.

В Национален музей " Васил Левски " бяха оповестени наградените от фондацията и карловския комитет, носещи името на Апостола. Историкът проф. Николай Жечев - дълготраен откривател на Българското Възраждане, бе почетен с премията на фондацията, а с тази на локалния комитет " Васил Левски " - екскурзоводът Пламена Москова. В рамките на обичайния книжовен салон показаха два сборника - единият с нови документи за Апостола от османските архиви, а другият - с разработки и есета на участници в интернационалния студентски конкурс " Васил Левски - разговори във времето, разговори с времето ".

Тържествата в Карлово не престават тази вечер в 20.20 часа, когато от НМ " В.Левски " ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет. Кулминация на честването на Апостола в неговия роден град ще е тържественият митинг-заря от 21.00ч. на пл. " Васил Левски ". Там публично слово ще произнесе ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж е честването.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР