Със стартирането на работата на новите общински съвети след проведените

...
Със стартирането на работата на новите общински съвети след проведените
Коментари Харесай

Бизнесът против плановете на редица кметове за увеличение на такса смет

Със стартирането на работата на новите общински препоръки след извършените локални избори, в работодателски организации сигнализират за оповестени планове на редица новоизбрани кметове на общини за внезапно повишение на локалните такси за битови боклуци (ТБО) – в някои случаи със 100%, като се завишават съответните ставки по отношение на наличните данъчни оценки или отчетна стойност на активите на юридическите лица.

В отворено писмо Българската стопанска камара още веднъж застъпва тезата, че таксата би трябвало да дава отговор на общите условия и правила за държавните и локални такси – покриване на разноски за даване на услуга с избран индивидуален размер, а не квазиданък, привързан с данъчната оценка на парцела.

"С промените на ЗМДТ от 2017 година, Твърди битови отпадъци следва да покрива дейностите по събиране, превозване и отнасяне на битовите боклуци, като е включен и спомагателен съставен елемент за поддържане на чистотата на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите територии от обитаемоте места (чл. 62). Успоредно с това, бяха избрани и основите за установяване на размера на таксите за типовете услуги (чл.67) – за събиране, превозване и отнасяне – количество битови боклуци или брой ползватели на парцела, а за поддържане чистотата на обитаемоте места – брой ползватели или повърхност на парцела ", припомня работодателската организация.

БСК акцентира, че използването на тези правила беше неколкократно отсрочено (последно за 2022 г.), обществото и заинтригуваните страни имат своите рационални упования за пускане на своевременна подготовка за поетапно използване на „ количеството формирани боклуци “ като основа за установяване на таксата. В същото време, частта за поддръжка на местата за публично прилагане в обитаемоте места следва да бъде изведена в обособена такса, чието установяване се учредена на други съответстващи правила и при отчитане на преобладаващата процедура в ДЧ на Европейски Съюз.

Стопанската камара упорства да не усилва таксата преди приемането на количеството битови боклуци, като база за определянето ѝ, съгласно условията и правилата на ЗМДТ, в действие от 2022 година.

Бизнесът желае също по този начин "отделяне от Твърди битови отпадъци на компонентната за поддържането на местата за публично прилагане, въвеждане на спомагателни ограничения за действително и дейно разделно събиране на битовите боклуци и неотложно въвеждане в деяние на Националната осведомителна система за отпадъците, която ще улесни работодателите и общините в процесите на електронно събиране на данни и информация за отпадъците и тяхното по-добро ръководство ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР