Със срещата на най-високо ниво, посветена на реформата на ООН,

...
Със срещата на най-високо ниво, посветена на реформата на ООН,
Коментари Харесай

Среща на най-високо ниво в Ню Йорк за реформата на ООН

Със срещата на най-високо равнище, отдадена на промяната на Организация на обединените нации, стартира присъединяване на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева в 72-та сесия на организацията. Ръководител на българската делегация е президентът Румен Радев, той дойде всеки миг в Ню Йорк.

В централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк се състоя среща на най-високо равнище, отдадена на промяната на организацията. Срещата беше проведена от Съединени американски щати и управлявана от президента Доналд Тръмп. От българска страна взе участие вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

От години се приказва за промени, най-сетне сме близо най-малко до административната част, разяснява Захариева и акцентира, че над 120 делегации са подписали декларацията в поддръжка на промените, които предлага генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.
 © Българска телеграфна агенция
В първата си тирада пред Организация на обединените нации американският президент Доналд Тръмп разкритикува през днешния ден интернационалната организация, че бива съсипвана от администрация и неприятно ръководство и прикани за промени, които да я създадат по-силна и ефикасна в интерес на мира, съобщи Ройтерс.

" Организация на обединените нации би трябвало да се концентрира повече върху хората и по-малко върху бюрокрацията ", съобщи Тръмп, представен от Франс прес. Той сподели това в малко послание ден преди формалното разкриване на годишната сесия на Общото заседание на организацията.

Президентът означи, че в последните години бюрокрацията и неприятното ръководство пречат на Организация на обединените нации да разгърне цялостния си капацитет. Той посочи, че Съединени американски щати не виждат резултати, които да дават отговор на вложените от тях средства. Наред с това Тръмп приветства напъните на генералния секретар Антониу Гутериш Организация на обединените нации да стане по-ефективна в региона на развиването, мира и сигурността.

Той направи дебютното си изявление пред Организация на обединените нации при приемането на готова от Съединени американски щати политическа декларация в 10 точки в поддръжка на промени в организацията. Декларацията беше утвърдена от представителите на 126 страни, събрали се да чуят речта на американския президент.

Малко по-късно думата взе американската посланичка в Организация на обединените нации Ники Хейли, която прикани 67-те страни, които още не са подписали декларацията, да го създадат. Генералният секретар Гутериш даде обещание организацията " да прави повече за хората и по-малко за процедурите ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР