Със средствата компаниите ще могат да разработват и въвеждат IT

...
Със средствата компаниите ще могат да разработват и въвеждат IT
Коментари Харесай

Малки и средни фирми ще получат 30 млн. евро за дигитализация през 2020 г.

Със средствата фирмите ще могат да създават и вкарват IT системи и приложения за ръководство на бизнеса

[Pixabay.com] Общо 30 млн. евро (58.7 млн. лева.) ще бъдат разпределени измежду българските микро-, дребни и междинни предприятия по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " (ОПИК) през 2020 година Това ще бъдат последните европейски средства за бизнеса за настоящия програмен интервал. Това демонстрира индикативната годишна работна стратегия на ръководещия орган.

От 2019 година неизпълнена остана и процедурата " Стимулиране внедряването на нововъведения от съществуващи предприятия " с бюджет 60 млн. евро, която също би трябвало да бъде открита през тази година.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новата процедура

Единствената нова процедура за разпределение на дотации тази година е " Дигитализация на дребни и междинни предприятия ". Целта на финансирането е развиване на управническия потенциал и напредък на компаниите посредством даване на услуги, които употребяват осведомителни и информационни технологии. Със средствата фирмите ще могат да създават и вкарват IT системи и приложения за ръководство на бизнеса.

Предвижда се безвъзмездните средства да покриват до 70% от цената на плановете, като останалата част ще се финансира от самите предприятия. Минималната сума, която може да бъде отпусната като дотация, е 50 хиляди лева, а оптималната - 391 166 лева По проект процедурата би трябвало да бъде оповестена през март, а крайният период за подаване на оферти ще бъде през май.

За съответни получатели

Извън средствата за бизнеса програмата по " Конкурентоспособност " включва още две процедури за така наречен съответни бенефициенти - държавни структури, които би трябвало да разработят планове по заложените цели, с цел да получат финансиране. По-голямата процедура е за 20 млн. евро (39.6 млн. лева.) и е планувана за надграждане и развиване на " София тех парк ". Самото създаване на парка, което приключи през 2015 година, също беше финансирано с европейски средства.

По другата процедура ще бъдат отпуснати 767 хиляди евро (1.5 млн. лева.) на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН). Средствата би трябвало да оказват помощ да се обезпечи ефикасен контрол при контрола на качеството на течните и твърдите горива.

По данни на икономическото министерство от 2014 година до момента по ОПИК са финансирани близо 2500 предприятия. Договорени са 78% от плануваните средства, а изплатени са 1.2 милиарда лева или 45% от бюджета за седемгодишния интервал.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР