Със средства на частен дарител са реставрирани иконите в храма

...
Със средства на частен дарител са реставрирани иконите в храма
Коментари Харесай

Реставрираха иконите в Лопушанския манастир с дарителски средства

Със средства на частен донор са реставрирани иконите в храма на Лопушанския манастир, заяви видинският епископ Даниил. Реставрирана е и чудотворната икона на Богородица, която бе открита зазидата в една от стените на църквата при започване на 2014 година.
Преди към месец поданици на Георги Дамяново изпратиха подписка до патриарх Неофит и митрополит Даниил, в която показват терзанията си, че чудотворната икона липсва, а останалите в храма били сменени. Според тях на мястото на истинските икони били сложени нови портрети на светците.
„ Ние знаем, че портрет на светец е хубаво нещо, само че не е икона, няма същата стойност - нито публична, нито свещена. Не всеки художник е талантлив да рисува икони”, пишат в писмото си хората.
„ Няма замяна на икони. Всички икони са обработени в реставраторско студио и всяка е върната на точното място, от което е взета”, безапелационен бе митрополит Даниил.
Той удостовери, че в митрополията подписката на локалните е получена, само че счита, че след почистването и цялостната реституция, иконите наподобяват друго и това ги тормози.
„ Образът е бил доста опушен, затъмнен и в този момент всичко е актуализирано. Няма място за терзание, а в противен случай за наслада, че обителта се обновява”, акцентира митрополит Даниил.
Лопушанският манастир е един от най-старите у нас. Изграден е още през Възраждането върху опустошен храм от Второто българско царство. Съборната черква е основана по сходство на тази в Рилския манастир. През 70-те години на предишния век тук е донесена парченце от мощите на свети Йоан.
Чудотворната икона, открита преди 4 години, най-вероятно е оживяла при пожар в храм в Чипровци при потушаването на въстанието през 1688 година. После е пренесена и зазидана в стената на Лопушанския манастир, най-вероятно към 1850 година. Според монасите иконата закриля светатка обител от пожари и похищения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР