Със средно 92 смъртни случая на милион жители, Румъния е

...
Със средно 92 смъртни случая на милион жители, Румъния е
Коментари Харесай

България на второ място по най-висока смъртност от ПТП

Със приблизително 92 смъртни случая на милион поданици, Румъния е с най-високия % на смъртност по пътищата в Европейския съюз (ЕС) през 2021 година, съгласно окончателните данни, оповестени от Европейската комисия (ЕК) на 17 октомври. България е на второ място в класацията с индикатор от 81 смъртни случая на милион поданици.

През 2021 година коефициентът на смъртност по пътищата в Българтия е с 21% по-висок от миналата година, само че с 11% по-нисък спрямо 2019 година

Средният индикатор за Европейски Съюз е 45 смъртни случая на милион поданици по пътищата през предходната година, като най-безопасните пътища се намират в Швеция (20 смъртни случая/милион) и Дания (22/милион).

Според същия източник през предходната година по пътищата на Европейски Съюз са починали към 19 900 души, което е с 6% повече спрямо 2020 година Но това е станало след " невиждан годишен спад от 17% сред 2019 и 2020 година ".

" Картината през последните две години е мощно повлияна от равнищата на трафика във всяка страна, които бяха доста по-ниски по време на пандемията. За някои държави-членки нарастването на броя на смъртните случаи по пътищата след блокирането е толкоз доста, че изисква по-задълбочен разбор и незабавни дейности ", изясни Комисията.

ЕК също по този начин съобщи, че предварителните данни за първите седем месеца на 2022 година още веднъж демонстрират нарастване на смъртните случаи по пътищата - приблизително с над 10% спрямо 2021 година Тя също по този начин съобщи, че в някои държави-членки се следи доста по-голямо нарастване, без да ги посочва поименно.

" Оценката за смъртните случаи по пътищата в целия Европейски Съюз през 2022 година към днешна дата към момента е по-ниска от тази за предпандемичната 2019 година, макар че месечните съмнения затрудняват точната прогноза за цялата година. Настоящият ритъм на смяна е непълен, с цел да се реализира задачата на Европейски Съюз за понижаване на половина на броя на смъртните случаи до 2030 година ", обясниха от Европейска комисия. " За тази цел Комисията работи в тясно съдействие с държавите-членки, с цел да подсигурява, че те ползват повсеместен метод за безвредна система - необятно признат като най-хубавото средство за справяне с сигурността по пътищата - като част от своите национални тактики за сигурност по пътищата за десетилетието до 2030 година ", добави тя.

Данните бяха оповестени в границите на годишните награди за високи достижения в региона на пътната сигурност, с които се признава приносът на общността от членове на Европейската харта за пътна сигурност за реализиране на общата цел за възстановяване на пътната сигурност в Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР