Със средно 92 смъртни случая на милион жители, Румъния е

...
Със средно 92 смъртни случая на милион жители, Румъния е
Коментари Харесай

България и Румъния отново оглавиха класацията за най-висока смъртност от ПТП

Със приблизително 92 смъртни случая на милион поданици, Румъния е с най-високия % на смъртност по пътищата в Европейския съюз (ЕС) през 2021 година, съгласно окончателните данни, оповестени от Европейската комисия (ЕК) на 17 октомври. България е на второ място в класацията с индикатор от 81 смъртни случая на милион поданици, съобщи БГНЕС.

През 2021 година коефициентът на смъртност по пътищата в Българтия е с 21% по-висок от миналата година, само че с 11% по-нисък спрямо 2019 година

Средният индикатор за Европейски Съюз е 45 смъртни случая на милион поданици по пътищата през предходната година, като най-безопасните пътища се намират в Швеция (20 смъртни случая/милион) и Дания (22/милион).

Според същия източник през предходната година по пътищата на Европейски Съюз са починали към 19 900 души, което е с 6% повече спрямо 2020 година Но това е станало след " невиждан годишен спад от 17% сред 2019 и 2020 година ".

" Картината през последните две години е мощно повлияна от равнищата на трафика във всяка страна, които бяха доста по-ниски по време на пандемията. За някои държави-членки нарастването на броя на смъртните случаи по пътищата след блокирането е толкоз доста, че изисква по-задълбочен разбор и незабавни дейности ", изясни Комисията.

Европейска комисия също по този начин съобщи, че предварителните данни за първите седем месеца на 2022 година още веднъж демонстрират нарастване на смъртните случаи по пътищата - приблизително с над 10% спрямо 2021 година Тя също по този начин съобщи, че в някои държави-членки се следи доста по-голямо нарастване, без да ги посочва поименно.

" Оценката за смъртните случаи по пътищата в целия Европейски Съюз през 2022 година към днешна дата към момента е по-ниска от тази за предпандемичната 2019 година, макар че месечните съмнения затрудняват точната прогноза за цялата година. Настоящият ритъм на смяна е непълен, с цел да се реализира задачата на Европейски Съюз за понижаване на половина на броя на смъртните случаи до 2030 година ", обясниха от Европейска комисия.

" За тази цел Комисията работи в тясно съдействие с държавите-членки, с цел да подсигурява, че те ползват повсеместен метод за безвредна система - необятно признат като най-хубавото средство за справяне с сигурността по пътищата - като част от своите национални тактики за сигурност по пътищата за десетилетието до 2030 година ", допълват от Европейска комисия.

Данните бяха оповестени в границите на годишните награди за високи достижения в региона на пътната сигурност, с които се признава приносът на общността от членове на Европейската харта за пътна сигурност за реализиране на общата цел за възстановяване на пътната сигурност в Европа.

Припомняме, че Министерство на вътрешните работи разпореди профилирана полицейска интервенция, която да следи за спазването на Закона по пътищата.Акцент в акцията е недопускане на ръководство от водачи, използвали алкохол, наркотични субстанции и/или техни аналози, както и ръководство на МПС от неправоспособни водачи.

На дневна база от Министерство на вътрешните работи разгласяват данните за формираните актове и хванатите водачи, които са карали в неприемливо за закона положение.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР