Със срамен списък приключи проверката на пешеходните пътеки у нас.

...
Със срамен списък приключи проверката на пешеходните пътеки у нас.
Коментари Харесай

Пешеходните пътеки - редки, изтрити, по-малки или пък оранжеви

Със " неприличен лист " завърши инспекцията на пешеходните пътеки у нас. Проверката бе предоставена от основния прокурор Сотир Цацаров през декември 2017 година

Проверката е обхванала близо 14 000 пешеходни пътеки . Констатирани са фрапиращи пропуски , разяснява Цацаров.
Начело на срамния лист са общините със систематични нарушавания на сигнализацията - Благоевград, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Варна .

 Започва инвентаризация на пешеходните пътеки в страната
Започва инвентаризация на пешеходните пътеки в страната

Оцветените пешеходни пътеки са безусловно недобпустими

Оценени са били и трите вида пешеходни пътеки и сходството на отвесната и хоризонтална маркировка.

" Такава ревизия се прави за първи път ", установи Цацаров. " Не одобрявам и не предизвиквам споделената отговорност на институциите ", сподели още той.

" Никой от нас не е задължен да бъде пострадал нито от управническа безнаказаност, нито от липса на финансови средства ", разяснява основният прокурор.

Сред установените нередности са два пъти повече изчезнали знаци, погрешно маркиране, неправилна сигнализация .

" Разчитам Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) с изключение на съставянето на указател да показа предложение за смяна на нормативната уредба, тъй че инспекция като тази да се вършат годишно ", съобщи Цацаров. Нарушенията следва да бъдат отстранени до 30 юни , при несъблюдение в период ще се търси административно-наказателна отговорност.

Освен това след 30-ти юни установените най-фрапантни нарушавания ще бъдат наново тествани.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев установи, че най-често срещаните нарушавания са погрешно маркиране, износена маркировка , неизпълнена вярна маркировка, погрешно разположение на пешеходните пътеки.

За републиканските пътища министърът на районното развиване Николай Нанков разяснява, че при към 80% от тестваните пешеходни пътеки по републиканската мрежа, не е спазено условието за тяхната широчина. Използват се и цветове, разнообразни от белия. Освен това липсва и сигнализацията " Погледни ".

Главният прокурор Сотир Цацаров дефинира обстановката в Пазарджик , да вземем за пример като: " оранжево небето - оранжев е градът " - поради цветовете, употребявани за маркировката.
По думите му най-големият проблем е разполагането на пешеходните пътеки на по-малко от 250 метра. " Тук не опира до средства, а до мислене ", разяснява Цацаров. Така пътеките у нас се нанасят без цялостна идея за местата на пешеходните пътеки. Така да вземем за пример, пешеходни пътеки, които би трябвало да бъдат отстранени по републиканската пътна мрежа, са 80 броя.

" Има пешеходни пътеки на автомагистрални сектори " , установи районният министър. По думите му пешеходна пътека на автомагистрала - безусловно неприемливо . Административно-наказателната отговорност е в размер от две до седем хиляди лв..

 Нов митинг в Благоевград поради починалото момиче на пешеходна пътека Обновена
Нов митинг в Благоевград поради починалото момиче на пешеходна пътека

Студенти и локални поданици блокираха улицата, където стана трагичния случай

Припомняме, инспекцията на основния прокурор беше подредена след няколко трагични случая с пешеходци в страната в края на предходната година. Последният подобен случай тогава със смъртен случай на пътя бе в Първенец , където джип връхлетя върху майка и детенцето ѝ. Възрастната жена се оказа с леки пострадвания, само че детето умря на място. Това провокира бурни реакции в Първенец, където локалните желаеха доживотна присъда за водача. Само ден по-рано кола блъсна на пешеходна пътека татко и дете в Казанлък.
В края на годината смъртни случаи на пешеходни пътеки в Благоевград и Бургас също провокираха огромно публично неодобрение.

 Ученици и учители блокираха кръстовище в Бургас
Ученици и учители блокираха кръстовище в Бургас

В памет на 16-годишния юноша, който беше блъснат от кола край Созопол
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР