Със специална колекционерска поредица кампанията Книги за смет“ се завръща

...
Със специална колекционерска поредица кампанията Книги за смет“ се завръща
Коментари Харесай

„КНиги за смет“ в Пловдив и Бургас

Със специфична колекционерска поредност акцията „ Книги за боклук “ се завръща в Пловдив и Бургас, където се радва на голям интерес към този момент 11 години, както и поддръжка от общините на двата града. Социалната самодейност, в която против кг пластмаса, всеки може да получи безвъзмездна книга, ще гостува на пловдивчани на 25 май (пред Военния клуб, Център, ул. “Иван Вазов “ №2).

Ден по-късно, на 26 май, тя ще продължи и в Бургас на паркинга на Kaufland (кв. “Славейков “, ул. “Янко Комитов “ №8), който поддържа събитието като част от своя дълготраен ангажимент за ограничение на пластмасата за еднократна приложимост, попречване на нейното потребление, повече преработване и по-устойчиви опаковки. И  в двата града акцията ще се организира от 10:00 – 13:00 часа.

Тази година „ Книги за боклук “ се завръща с нова колекционерска поредност, отдадена на кирилицата – „ Буквите, които ни свързват “ . В нея всяка книга стартира с писмен знак от писмеността и е със специфичен дизайн, дело на художника Филип Попов. Първите три книги, които ще бъдат раздадени, са „ А лбена “ (разкази за българската душевност) на Йордан Йовков, „ Б аба Яга “ (разкази и фейлетони) на Илф и Петров и „ В еселият духовник “ (сборник с разкази) на Елин Пелин. Останалите издания в акцията „ Книги за боклук “ оферират разнообразие от жанрове за дребни и огромни.

Кампанията, която се трансформира в най-голямата еко самодейност в поддръжка на преработването и четенето по едно и също време, приканва искащите да се включат, да носят единствено годна за преработване пластмаса – почистена от наличие и смачкана. Приемат се опаковки, бутилки, кофички от кисело мляко, капачки и други Без блистери от медикаменти или туби от масла. Събраните боклуци са рециклирани от „ ЕКОПАК България “ , който е сътрудник на самодейността от нейното основаване.

През 2024 година акцията ще се организира в общо 10 български града. Началото бе обещано в Благоевград и Русе , където бяха събрани над 1.5 тона пластмаса. Следващите градове от обиколката са Карлово и Казанлък (2 юни), Варна (8 юни), Шумен (9 юни) . Инициативата ще приключи през есента с посещение във Велико Търново (22 септември) и София (29 септември). 

Най-голямата комерсиална верига в България Kaufland поддържа за шеста поредна година идеята на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са основатели на „ Книги за боклук “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР