Със специална изложба ще бъде отбелязана 80-годишнината от рождението на

...
Със специална изложба ще бъде отбелязана 80-годишнината от рождението на
Коментари Харесай

Посвещават изложба на 80 годишнината от рождението на Димитър Трендафилов

Със специфична галерия ще бъде маркирана 80-годишнината от рождението на художника Димитър Трендафилов.
В нея са събрани произведения, които създателят е подарявал през годините на свои възпитаници, другари и близки.
Платната ще бъдат подредени в изложба " Георги Баев ". Експозицията се открива на 25 май, петък, от 18:00 часа и ще остане там до 25 юни.
Изложбата е озаглавена " Приятели на Димитър Трендафилов ". Идеята на създателите е посредством нея да накарат младите създатели да се повлияят от неговия гений.
По време на формалното разкриване на изложбата ще бъдат наградени спечелилите в Регионалния конкурс за изтънчено и приложно изкуство.

Димитър Трендафилов (1937 - 2016)
Димитър Трендафилов е роден през 1937 година в Бургас. Завършва ателието по " Илюстрация " на НХА при проф. Веселин Стайков през 1965 година. Дипломира в компетентност " Плакат " при професор Васил Йончев и специализира в Прага. Учи и се повлиява още от Борис Ангелушев, на който сътрудничи като студент. По-късно става помощник на проф. Васил Йончев, а след неговата кончина наследява ателието по шрифт на компетентност " Плакат " в НХА. Работи в региона на графиката и калиграфията, създател е на редица непокътнати шрифтови групи, проектира графичното оформление на голям брой книги и телевизионни излъчвания. През последните години от живота си работи най-вече сериграфия и литография. Има над 30 независими изложения в България и чужбина. Носител е на доста оценки, измежду които премията на " Шведското кралско семейство " и премията " Александър Жендов ". Димитър Трендафилов е професор по шрифт и краснопис в Националната художествена академия, катедра " Плакат и образна връзка ".
Почетен ръководител на New Vision International Group.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР