Със спектакъла „Финита ЛИ комедия?!“ актрисата Милена Червенкова ще отбележи

...
Със спектакъла „Финита ЛИ комедия?!“ актрисата Милена Червенкова ще отбележи
Коментари Харесай

Актрисата Милена Червенкова празнува 60 с Финита ЛИ комедия?!“

Със спектакъла „ Финита ЛИ комедия?! “ актрисата Милена Червенкова ще означи своя 60-годишен празник в основания от нея Арт спектакъл, научи Lupa.bg. Вече три десетилетия тя е негов шеф и живописен началник. Постановката с присъединяване на Червенкова ще се играе на 17 май от 19,30 ч. в Откритата арт сцена на Шипка в Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София. Пет дни по-късно - на 22 май - Милена Червенкова ще отпразнува рождения си ден и с другари и близки. На 17 май феновете на „ Финита ЛИ комедия?! “ ще бъдат почерпени с чаша вино и бонбони, както прилича за юбилеен театър.

Тази година актрисата ще празнува и още един празник - 30-та годишнина от основаването на Арт спектакъл. Автор на „ Финита ЛИ комедия?! “ е съветският драматург Сергей Литвиненко, който дружно с Червенкова поставя началото на Арт спектакъл преди 30 години, като двамата влагат доста обич и креативна упоритост в основаването и развиването на трупата.

Режисьор на спектакъла е Камен Коев, а живописен съветник - известният възпитател и режисьор проф. Надежда Сейкова, чиито възпитаници са и Милена Червенкова, и Камен Коев. Сценографията и костюмите са дело на Марияна Коева, музиката е на Нивелин Мирков. Участват Милена Червенкова, Сиана Миладинова, Марияна Коева, Теодор Софрониев и Благовест Асенов.



Милена Червенкова е Коломбина и Мадам Коломба в спектакъла " Финита ЛИ комедия?! "

Пиесата „ Финита ЛИ комедия?! “ е написана преди 21 години, а звучи като че ли е отдадена на сегашната ни реалност, показа пред Lupa.bg Милена Червенкова, която извършва една от функциите в спектакъла. Жанрът е трагифарс. Авторът Сергей Литвиненко избира четирима от героите на комедия дел арте - Пиеро, Арлекин, Коломбина и Малвина и с вълшебна машина на времето ги изпраща от ХVІ в ХХІ век. Страната, в която попадат, се споделя Чудация. А в тази страна те към този момент са господин Пиерини, господин Арлекини, Мадам Коломба и Мелина.

В стила на комедия дел арте се сменят подиуми на обич, ревнивост и политическа ирония, открехна завесата Милена Червенкова. Така всеки от актьорите влиза в няколко облика. Милена Червенкова е Коломбина и Мадам Коломба, Благовест Асенов – Пиеро и господин Пиерини, Сиана Миладинова – Малвина и Мелина, Теодор Софрониев – Арлекин и господин Арлекини.



Директорът на Арт спектакъл добави, че гениалността на съветския драматург Сергей Литвиненко е, че е измислил по какъв начин тези герои от комедия дел арте да преминат през времето и да се пренесат няколко века по-късно. Нищо не се е трансформирало от 21 години, когато е написана пиесата, добави Милена Червенкова. Тя тъжи, че драматургът си е отишъл прекомерно млад и няма да може да види пиесата си сложена на българска сцена.

Милена Червенкова е родена на 22 май в артистично семейство. Средното си обучение приключва през 1981 година в Априловска гимназия в Габрово, с цялостно отличие и златен орден. Продължава развиването си, като през същата година е призната в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. През 1985 година приключва сполучливо Академията.

През интервала 1985-1989 година е актриса и един от създателите на Държавен куклен спектакъл в Пазарджик. През 1990-1991 година е актриса на гастрол с ролята на Пепеляшка в Софийски пътуващ спектакъл. За един сезон са изиграни 100 представления в зала 2 на НДК. През 1992 година дружно с драматурга Сергей Литвиненко и артиста Георги Златарев основава самостоятелна театрална натрупа – Арт спектакъл, която съществува и до през днешния ден.



Арт спектакъл има 50 постановки, изиграни близо 2000 пъти в София, страната и чужбина. Гостувал е три пъти в Москва и на Световния сценичен фестивал в Авиньон, Франция, където победи през 2005 година със спектакъла „ Кучета “. По концепция на Милена Червенкова представлението е квалифицирано и изиграно напълно на френски език. Вече 30 години Милена Червенкова сполучливо продуцира и управлява една от дребното самостоятелни театрални трупи в България, издържали инспекцията на времето.

От октомври 2016 година Милена Червенкова връща Арт Театър в РКИЦ. Заедно с неговото управление основават взаимно Открита Арт Сцена на Шипка, в която с изключение на спектаклите на Арт Театър ще се канят да показват своите постановки надарени сътрудници от професионални трупи, както от София, по този начин и от страната. Частният Арт спектакъл не разчита на държавна или общинска дотация, а се устоя единствено от доходи от билети.

Снимки: Агнес Методиева

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР