Със спечелването на редица големи градове в неделя Зелените потвърждават

...
Със спечелването на редица големи градове в неделя Зелените потвърждават
Коментари Харесай

И във Франция зелените печелят позиции в лявото политическо пространство

Със спечелването на редица огромни градове в неделя Зелените удостоверяват водещото си място във френската левица. Такова пренареждане на политическия пейзаж към този момент се следи и в други европейски страни.

Преди тези избори, белязани от ниска изборна интензивност, Франция не се беше събуждала с огромни градове под " зелено " ръководство. Така ще е към този момент в Лион, Бордо и Страсбург, а ненапълно и в Париж, където триумфално бе избрана отново симпатизиращата на екологичните хрумвания кметица Ан Идалго.

След като дълго време беше васал на социалистите, в този момент местата се размениха и френската зелена партия ЕЕЗ (Европа - Екология - Зелените) зае водеща позиция. Тази наклонност към този момент се видя на изборите за Европейски парламент през 2019 година, на които зелените взеха двойно повече гласове от социалдемократите.

" Наблюдаваме смяна в салдото на силите: по-слабият стана по-силният. Това се дължи на една основна стратегическа неточност на Френската социалистическа партия, която не одобри задоволително съществено казуса с околната среда, а постоянно го оставяше на подизпълнител ", сподели Даниел Боа, теоретичен началник в Сианс По и експерт по политическа екология.

На път ли е френският социализъм да бъде обхванат от еколозите? Да не прибързваме, предизвестяват анализатори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР