Със смъртта на кралица Елизабет II тронът автоматично и без

...
Със смъртта на кралица Елизабет II тронът автоматично и без
Коментари Харесай

Новият британски монарх Чарлз III: Какво предстои

Със гибелта на кралица Елизабет II тронът автоматизирано и без гала минава към първородния ѝ наследник – Чарлз, някогашният принц на Уелс. Преди формалното му коронясване обаче има редица стъпки и най-малко към година време. Все отново е ясно по какъв начин ще се споделя.

Доскорошният принц на Уелс ще бъде записан в историята като крал Чарлз III.

Именно това бе първото решение на новия английски монарх. Той имаше опция да избере едно от четирите си имена – Чарлз Филип Артър Джордж.

Той не е единственият, за който следва промяна на купата. Неговият престолонаследник принц Уилям ще получи от новия крал званието принц на Уелс. По-рано той наследи от татко си купата херцог на Корнуол.

Нова купа има и за брачната половинка на Чарлз, Камила, която става кралица-консорт (б.р. – консорт е терминът, употребен за брачната половинка на монарха).
Официални церемонии
Очаква се Чарлз да бъде публично провъзгласен за крал в събота. Това ще се случи в двореца Сейнт Джеймс в Лондон, пред параден орган, прочут като Съвета за присъединение. Той се състои от членове на Частния съвет – група от висши депутати, някогашни и сегашни, и сътрудници – както и някои висши държавни чиновници, висши комисари на Британската общественост и лорд-кмета на Лондон.

Повече от 700 души имат право на доктрина да участват, само че като се има поради късото предупреждение, действителният брой евентуално ще бъде доста по-малко. На последния Съвет за присъединение през 1952 година участваха към 200 души.

На срещата гибелта на кралица Елизабет ще бъде оповестена от лорд-президента на Тайния съвет (в момента Пени Мордаунт, депутат) и ще бъде прочетена разгласа на глас. Формулировката на прокламацията може да се трансформира, само че обичайно това е поредност от молебствия и обещания, приветстващи предходния монарх и обещаващи поддръжка за новия.

След това тази разгласа се подписва от редица високопоставени фигури, в това число министър-председателя, архиепископа на Кентърбъри и лорд-канцлера.
Първата декларация на краля
Кралят участва на второ съвещание на Съвета за присъединение, дружно с Тайния съвет. Това не е „ полагане на клетва “ при започване на ръководството на английски монарх в стила на някои други държавни глави, като да вземем за пример президента на Съединени американски щати. Вместо това има декларация, направена от новия крал и – в сходство с традицията, датираща от началото на 18-ти век – той ще постави клетва да резервира Шотландската черква.

След фанфари на тромпетисти ще бъде направена обществена разгласа, обявяваща Чарлз за новия крал. Това ще бъде направено от балкон над Friary Court в двореца Сейнт Джеймс от чиновник, прочут като Garter King of Arms.

Той ще призове: „ Бог да пази краля “, а за първи път от 1952 година насам ще прозвучи националният химн с тези думи.

Оръдейни салюти ще бъдат изстреляни в Хайд парк, Лондонската кула и от военноморски кораби, а прокламацията, обявяваща Чарлз за крал, ще бъде прочетена в Единбург, Кардиф и Белфаст.
Коронацията
Символичният връх на присъединението ще бъде формалната коронация на Чарлз. Поради нужната подготовка е малко евентуално тя да се случи прекомерно скоро след възкачването му – кралица Елизабет да вземем за пример наследява трона през февруари 1952 година, само че коронацията ѝ е чак през юни 1953 година

През последните 900 години коронацията се организира в Уестминстърското абатство – Уилям Завоевателя е първият монарх, коронясан там, а Чарлз ще бъде 40-ият.

Това е англиканска религиозна работа, осъществявана от архиепископа на Кентърбъри. В кулминационната точка на церемонията той ще сложи короната на Свети Едуард върху главата на Чарлз – солидна златна корона, датираща от 1661 година

Тази корона се носи единствено от монарха сега на самата коронация (не на последно място, тъй като тежи внушителните 2.23 кг).

За разлика от кралските сватби, коронацията е държавен мотив – държавното управление заплаща за нея и то дефинира листата с посетители. Ще има музика, четене и обред по помазването на новия монарх с масла от портокал, рози, канела, мускус и амбра.

Новият крал ще постави коронационна клетва пред света, който го следи. По време на тази комплицирана гала той ще получи кълбото и скиптъра като знаци на новата си роля, а архиепископът на Кентърбъри ще сложи короната от солидно злато на главата му.
Ръководител на Британската общественост
Чарлз застана отпред на Британската общественост, обединяване от 56 самостоятелни страни и 2.4 милиарда души. За 14 от тези страни, както и за Обединеното кралство, кралят е държавен глава.

Тези страни, известни като царствата на Британската общественост, са: Австралия, Антигуа и Барбуда, Бахамските острови, Белиз, Канада, Гренада, Ямайка, Папуа Нова Гвинея, Сейнт Кристофър и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Нова Зеландия, Соломоновите острови, Тувалу.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР