Със сключването на типови договори небитовите клиенти, които до 1

...
Със сключването на типови договори небитовите клиенти, които до 1
Коментари Харесай

КЕВР: С типов договор малките фирми могат да останат при досегашния си доставчик на ток до 30 юни 2021 г.

Със сключването на типови контракти небитовите клиенти, които до 1 октомври 2020 година не са излезли на свободния пазар на ток, ще могат да останат при досегашния си снабдител за интервала от 1 октомври 2020 година до 30 юни 2021 година, разгласи Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) след  неприсъствено публично разискване на Проект на пример за стандартизиран контракт. В разискването са се присъединили посредством Skype представители на „ ЧЕЗ Електро България “ АД, „ ЕВН България Електроснабдяване “ АД, Гражданска платформа „ Изправи се.бг “ и на Асоциация свободен енергиен пазар. 
В сходство с промените на Закона за енергетиката от 26 юни 2020 година, всички небитови консуматори, присъединени към електроразпределителната мрежа на ниско напрежение, които сега се доставят с електрическа енергия от контролирания пазар, от 1 октомври 2020 година би трябвало да излязат на свободния пазар, като изберат снабдител на електрическа сила.
" В случай, че до 30 септември т. година небитов клиент не е сключил контракт с търговец на електрическа сила по свободно контрактувани цени, след тази дата той ще може да си доставя електрическа сила от досегашния снабдител, като за задачата двете страни следва да сключат стандартизиран контракт със период от 01.10.2020 година до 30.06.2021 година ", прецизираха от КЕВР. 
Основната цел на типовия контракт е да бъдат уредени правата и отговорностите на страните, изискванията за доставка на електрическа сила и за преустановяване на контракта. При правенето на плана на контракт работната група на Комисията изиска примерни разновидности на пример от страна на „ ЧЕЗ Електро България “ АД, „ ЕВН България Електроснабдяване “ ЕАД, „ Енерго-Про Продажби “ АД и „ ЕСП Златни пясъци “ ООД, се показва в отчета на работната група. 
Изготвеният план на пример на стандартизиран контракт е класифициран в 10 елементи, които съдържат: предмета на контракта, периода и изискванията за влизането му в действие, правата и отговорностите на страните, цени, фактуриране и заплащания, изискванията и реда за краткотрайно прекратяване и възобновяване продажбата на електрическа сила, изискванията и реда за изменение и преустановяване на контракта, отговорности и наказания, решение на разногласия и непреодолима мощ. 
На публичното разискване представителите на „ ЧЕЗ Електро България “ АД, „ ЕВН България Електроснабдяване “ ЕАД показаха поддръжка на оферти план за стандартизиран контракт като правна рамка за споразумяване на връзките сред клиентите и досегашните им снабдители. Направени бяха оферти за прецизиране на някои текстове в плана и реализиране на по-голяма изясненост за отбягване на разногласия с клиенти, споразумяване на преустановяване на договорите и други
Според ръководителя на Гражданска платформа „ Изправи се бг “ Мая Манолова на свободния пазар следва да излязат над 254 хиляди дребни компании и има действителна заплаха срокът до 1 октомври 2020 година да се окаже прекомерно къс.
Направени бяха оферти за промени в обособени клаузи на образеца за стандартизиран контракт, с които да бъдат регламентирани качеството на обслужването и на контрактуваната услуга от страна на доставчика на електрическа енергия, правата на потребителя, задължението на доставчика на услугата да даде на клиентите ясна и навременна информация при смяна на цените на доставяната електрическа енергия, както и създаване на сполучлив механизъм за извънсъдебно решение на зародили разногласия сред страните по контракта.
От Асоциация свободен енергиен пазар беше подкрепено въвеждането на типови контракти, като в същото време беше направено несъгласие против някои клаузи в плана, отнасящи се до правото на правосъден спор на потребителя, прехвърлянето на небитовите консуматори от контролирания към свободния пазар, както и спиране на електрозахранването. 
В двуседмичен период заинтригуваните страни могат да внесат своите писмени мнения. Окончателното решение за одобрение на стандартизиран контракт по § 15, алинея 3 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на закона за енергетиката ще бъде взето в открития период на закрито съвещание на КЕВР.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР