Със сключване на допълнително споразумение от края на септември миналата

...
Със сключване на допълнително споразумение от края на септември миналата
Коментари Харесай

Анекс от септември е освободил от няколко ангажимента фирмата, изградила тол системата

Със подписване на в допълнение съглашение от края на септември предходната година Агенция " Пътна инфраструктура " е трансформирала няколко от клаузите по контракта за създаване на системата за електронната винетка и тол системата. Чрез анекса част от в началото плануваните действия отпадат изцяло, а други са отчасти променени. Удължени са и някои от периодите на осъществяване на поръчката.
Малко преди неуредиците и недосмислиците по работата на електронната система при започване на 2019 година, които доведоха до оставката на ръководителят на Агенция " Пътна инфраструктура " - Светослав Глосов - самият той подписва спомагателното съглашение към подписания на 16.01.18 година контракт с австрийския консорциум " Капш трафик солюшънс ".
Анексът планува смяна на 20 от контрактуваните действия. Такава, да вземем за пример, е отпадане задължението на компанията реализатор да преоборудва 125 съществуващи портални рамки за надзор, ситуирани в обитаеми места. Причината е, че е " невероятно да се постановат тол такси на градски пътища ", като това е изменение е разказано в направен план на Директива 2008/96/ЕО. Допустимо е единствено общините да събират такива вземания, само че не и на пътни сектори, които са част от националната или европейска пътна мрежа, се споделя в документа. Остава мистерия фактът, че би следвало Агенция " Пътна инфраструктура " да е наясно с това условие още във времето, преди подписване на контракта, а и въпросното изменение на Директивата към момента е в план.
В тази връзка, " Капитал " осведоми, че съгласно техен източник, взел участие в подготовката на заданието, активността по преоборудване на рамките се състои действително в подмяната им. А цялата техника се маха и се сменя с нова. Единственото, което остава, е металната рамка, чиято стойност е в границите на 2 000 лева-3 000 лв.. Общият брой рамки, които е трябвало да бъдат преоборудвани, е 320. И след подписване на спомагателното съглашение техният брой е бил понижен до 200. По информация на " Капитал ", тази смяна е довела до спестовност за над 10 000 000 лв. за компанията реализатор.
По време на осъществяване на контракта е установено, че е налице нужда от смяна на решението за крайпътна инфраструктура, водещо до възстановяване точността на съществуващата система за броене на трафика. Това постанова доставка на спомагателни видеокамери. Основен претекст за това изменение е, че след подписване на контракта са открити промени в експлоатационното положение на към този момент построеното видеонаблюдение. " Това прави невероятно осъществяването на контракта при контрактуваните условия, защото деградирането на чувствителността и намаляването на известността на регистрирани транспортни средства прави невероятно използването им за задачите на контракта ", се упоменава в анекса. Тук поражда въпросът за какво тази инспекция на съществуващите видеокамери не е осъществена, преди януари месец, когато е подписан договорът с " Капш трафик солюшънс ".
Друга активност, която посредством съглашението отпада, като обвързване на изпълнителя, е създаване на оптични връзки до Граничен контролно-пропусквателен пункт. Мотив е писмо, постъпило в Агенция " Пътна инфраструктура " от Държавна организация " Електронно ръководство ", в което се споделя, че такава мрежа към този момент съществува на посочените места. Според документа, тя ще бъде задоволителна за ефикасния надзор на пътните транспортни средства, от страна на Агенция " Митници ". Питането, което поражда в тази ситуация, е дали елементарната и построена преди години мрежа е по-добра от оптичните кабели. В тази връзка и със същия претекст, че Агенция " Митници " ще се оправи с контрола на преминаващите коли, посредством спомагателното съглашение се понижава и броят на мобилните глобяващи офиси на Граничен контролно-пропусквателен пункт. Така, от ангажимент по монтиране на 30 контейнери компанията реализатор ще достави едвам седем такива.
В в началото подписания контракт не са били планувани терминали за заплащане с карти в пунктове за продажба, като не са посочени и характерни условия, на които би трябвало да дават отговор тези пунктове. Въпросът, който стои в този случай, е нямало ли е някого, който да подскаже на изготвящия контракта, че откакто става въпрос за електронно извършване на покупки е разумно да съществува нужда от заплащане с карта.
Предвижда се смяна и в периодите за осъществяване на няколко действия по контракта. Така, да вземем за пример първите 100 стационарни контролни точки (от общо 195) би трябвало да бъдат оборудвани до 09.08.19 година Останалите 95 от тях следва да бъдат построени до 09.02.19 година Тогава не излиза наяве дали употребата на тол-системата ще успее да започва в точния момент.
Въпреки множеството промени и няколкото отпаднали уговорката на " Капш трафик солюшънс ", цената за осъществяване на контракта остава непроменена. Чрез анекса остава невъзможността и за промяна на изпълнителя, заради " механически аргументи ". " Изборът на нов реализатор би довел до до обилни усложнения за възложителя, по отношение на употребата и поддържането на системата ", се разяснява в документа. Подкрепа за подписване на спомагателното съглашение Агенция " Пътна инфраструктура " е получила документално и от Агенцията по публични поръчки, в което последната се стимулира, че сключването на анекса е обосновано.
Така, на процедура с влизането в действие на спомагателното съглашение, договорът за 150 000 000 лв. за създаване на тол система и въвеждане на електронна винетка у нас, е съвсем напълно пренаписан.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР