Със скандирания “Искаме природа, не искаме бетон” и “Оставка” граждани

...
Със скандирания “Искаме природа, не искаме бетон” и “Оставка” граждани
Коментари Харесай

Граждани на протест срещу поправките в Закона за биоразнообразието

Със викания “Искаме природа, не желаеме бетон” и “Оставка” жители излязоха на митинг. Те се оповестиха срещу готвените промени в Закона за биоразнообразието и даването на опция да се апелират решения единствено на една инстанция.

„ Поводът да сме тук е, че следва една смяна в Закона за биологичното многообразие, чиято единствена цел е да ликвидира мрежата от „ Натура 2000 “ в България. Истината е, че в доста случаи тази мрежа пази ползите на локалното население. Например, в случай че някъде желаят да отровят някоя река, която е в „ Натура 2000 “, там такива капиталови оферти не се позволяват. Тази мрежа неслучайно е измислена в цяла Европа. В Словения има повече площи, попадащи под този режим, и това не й пречи на икономическото развиване “, разяснява Димитър Куманов от Сдружение „ Балканка “.

Той уточни, че проектите на властимащите основават и още един проблем.

„ Вторият проблем, който се гласят да създадат, е капиталови оферти, за които общинските препоръки решат, че са значими за тяхната община, да могат да се апелират единствено на една инстанция. Досега това беше единствено за обекти от национално значение “, стимулира гнева си Куманов.

Според Моника Антонова всичко това се прави, с цел да бъде обслужен бизнесът и той безпроблемно да може да строи където изиска.

„ Дойдох, с цел да изразя своето гражданско мнение против препоръчаните промени в Закона за биоразнообразието, които ще свършат доста нездравословни неща. Ще се прахоса един скъп административен запас. Защитенната зона Централен Балкан ще се ръководи с пет проекта, защото попада на територията на 5 Регионална инспекция за опазване на околната среда. Именно по тази причина съм написала, че планината не се дели на районни дирекции. Притеснява ме това, че няма да има някаква форма на кохерентност сред другите проекти за ръководство. Би трябвало този актив да се консолиридира в един избран орган, който да се занимава с ръководството “, сподели тя и изрази вяра, че днешното наличие ще е задоволително, с цел да окажат напън върху властимащите да чуят способените.

Тома Белев напомни, че измененията в Закона за биологичното многообразие са готови от ексминистъра на околната среда Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов, и с тях се залага и още една бомба.

„ Поводът за митинга през днешния ден е желанието на ръководещите да отсрочат с още 4 години налагането на ограничавания, свързани с опазването на зоните, попадащи в „ Натура 2000 “. Тези ограничавания трябваше да бъдат наложени през 2007 година В момента сме 2020 година Има наказателна процедура против България за забавянето “, разясни той и е безапелационен, че възможното отсрочване с още 4 години на задачите на „ Натура 2000 “ ще докара до най-малко още три наказателни процедури против страната ни.

„ Днес има писмо от Европейската комисия, че България няма проблеми със законодателството на „ Натура 2000 “, а с използването му. 70% от нашите зони не са оповестени, а това трябваше да се случи през 2014 година “, изясни Белев.

Той прикани депутатите да се вслушат в учените и да чуят разсъдъка, а освен шумоленето на банкнотите.

*Снимка: БГНЕС
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР