Със скандал завърши четвъртия етап в Тур дьо Франс, след

...
Със скандал завърши четвъртия етап в Тур дьо Франс, след
Коментари Харесай

Саган предизвика тежко падане на Кавендиш при първата френска победа в Тура

Със скандал приключи четвъртия стадий в " Тур дьо Франс ", откакто международният първенец Петер Саган провокира доста тежко рухване на Марк Кавендиш във финалните метри. Двамата спореха за успеха, само че словакът изблъска звездата на " Дайменшън Дата " в защитните огради.

Случката в края докара до 30-секундно наказване за Саган и пращането му на 115-то място.

Иначе стадият беше извоюван от Арно Демар от тима на FDJ, който изпревари Саган и Александър Кристоф в спринта. Националният първенец на Франция беше най-бърз в правата от Мондорф-ле-Бен до Вител (208 км), финиширайки за 4.53:53 часа.

Успехът е първи за Демар в " Тур дьо Франс " и първи за Франция в 104-ото издание. Той прекъсна и 14-годишна суша на FDJ без етапна победа в домашното съревнование.


© Reuters

Арно Демар подвига победоносно ръце на финалната линия.

" Това е сбъдната фантазия за мен, от дете желая да печеля в Тура. Това, че го направих с фланелката на Франция е още по-специално ", сподели Демар след финала.

Разходка за колоната

Етапът, който започва от Люксембург беше цялостна разходка за главната група. Очакванията за заключителен спринт и ден за спринтьорите доведоха до това, че нямаше искащи да вземат участие в откъсването. Така само Гийом ван Кайрсблук от " Ванти Гобер " избяга и караше самичък близо 200 км.


© Reuters

Ван Кайрсблук беше самотният дезертьор в четвъртия стадий.

Белгиецът беше пуснат на повече от 13 минути напред, само че не застрашаваше по никакъв метод спринтьорските тимове. Първо " Скай ", а след това и всички заинтригувани за етапната победа се включиха в догонването и по-малко от 15 км преди финала прибраха назад Ван Кайрсблук.

Меле в последните метри

Финалът на стадия се оказа много комплициран и това докара до безпорядък в главната група. Спринтьорските тимове не се проведоха по най-хубавия метод, като Марсел Кител изостана рано. Лидерът в генералното класиране Герант Томас беше заловен от рухване 1.5 км преди финалната линия на един изострен десен завой, само че остана без тежки провали.

.@arnaudemare s'impose après une chute de Cavendish / @arnaudemare wins the stage, Cavendish crashed #[email protected]/93HGr6XETq
— Le Tour de France (@LeTour) July 4, 2017

При спринта Арно Демар форсира първи и разви съвсем 62 км/ч, с цел да не остави късмет на съперниците си. Кавендиш опита да влезе във въздушната бликам на французина, само че беше затворен от Петер Саган, който с лакът го изблъска в загражденията.

Световният първенец продължи и спринтира за второто място, само че Кавендиш падна доста тежко, а за похлупак Джон Дегенколб ( " Трек " ) и Бен Суифт (ОАЕ) не съумяха да го избегнат и минаха през него.


© Reuters

Кавендиш съумя да пресече финала и беше прегледан в болница, като за негово благополучие няма фрактури.

Спринтьорът на " Дайменшън Дата " въпреки всичко пресече финалната линия, само че по-късно незабавно беше откаран в болница със съществени охлузвания и подозрение за строшен лакът. Изследванията обаче демонстрираха, че като по знамение Кавендиш няма фрактура.

Конкурентите желаят дисквалификация на Саган

След финала журито присъди наказване от 30 секунди на международния първенец и класиране на 115-о място в стадия, поради рухването, което провокира. Така втори в стадия се подреди Кристоф, а трети Андре Грайпел.

Падането докара до съществено напрежение в колоната, като Грайпел реагира остро против Саган: " Той към този момент не ми е другар ", сподели германецът.

" Идва ни малко допълнително всеки ден да прави рискови придвижвания и да блокира останалите ", добави спортният шеф на " Лото-Судал " Марк Сърджант.

След финала Саган незабавно отиде да се извини до рейса на " Дайменшън Дата " и да приказва с опитния капитан на тима Бернд Айзел. Спортният шеф на отбора Ролф Алдаг обаче беше гневен на словака.


© Associated Press

Кадърът демонстрира удара на Саган в главата на противника му. Заради това от " Дайменшън Дата " желаеха дисквалификация на международния първенец.

" UCI би трябвало да се вземе в ръце. Това не беше спортен случай и всички го видяха. Знам, че не е елементарно да дисквалифицираш международния първенец, само че от време на време би трябвало да се взимат и тежки решения ", написа Алдаг в " Туитър " незабавно след финала.

В генералното класиране не настъпиха промени, като Герант Томас резервира жълтата фланелка пред съотборника си Крис Фрум. За зелената фланелка Демар към този момент е първи със 124 точки. Саган пък получи наказване от 80 точки в това класиране.

Утрешният пети стадий от Вител до Ла Планш де Бей Фийе (161 км) е първият същински тест за кандидатите за крайната победа, като се финишира на нанагорнище. Височината от първа категория е дълга единствено 5.9 км, само че е със междинен надолнище от 8.5%, а тук-там се стига до 20%. Точно на това нанагорнище през 2012 година Фрум завоюва първия си стадий в Тура.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР