Със символична първа копка и водосвет днес бе дадено началото

...
Със символична първа копка и водосвет днес бе дадено началото
Коментари Харесай

Стартира ремонтът на Станционната градина в Стара Загора  

Със алегорична първа копка и водосвет през днешния ден бе обещано началото на план „ Паркоустрояване, благоустрояване и възстановяване на физическата среда на „ Станционна градина “ в Стара Загора “.

„ Проектът цели възобновяване на Станционната градина, която да не бъде откъсната точка, а да се трансформира в уместно място за отдих и отмора на хора от всички възрасти “, обърна се към присъстващите кметът Живко Тодоров. По думите му за възстановяване на градската среда ще способства и идният ремонт на жп гарата. Той уточни, че за реализиране на цялостното довеждане докрай на пространството е належащо да бъдат актуализирани и постройките, намиращи се в източната част на градината. 

„ Проведени са диалози с ректора на Тракийския университет доцент Добри Ярков и ще бъдат водени договаряния с Министерство на земеделието, тъй че те да станат в ръководство на Ректората на висшето образователно заведение и да може там да се организират образователни занятия. Това ни е упоритостта, с цел да може тук да се изпълни със студенти и младежи “, безапелационен бе кметът. Той пожела на изпълнителя да работи бързо, качествено, тъй че жителите на Стара Загора да се насладят на резултата.

Главният проектант на общината Виктория Грозева показа плана и акцентира, че това е първата рехабилитация на Станционната градина от основаването ѝ. 

„ По време на ремонтните действия ще бъде осъществена метаморфоза и изцяло възобновяване на алейната мрежа с нови разнообразни по форма и цвят бетонови павета. Предвижда се оформянето на три площадни пространства, разположени при северния и южния вход на градината и в централната зона. Там се планува водна повърхност, която да бъде композиция от изсъхнал шадраван и водно огледало ". 

Тя изясни, че ще бъде построена и детска велоалея с обучителна площадка по „ Безопасност на придвижването “ и четири детски площадки за разнообразни възрастови групи - от 0 до 3, от 3 до 12 и от 12-18 години, които ще дават отговор на актуалните трендове за сигурност. Ремонтните действия включват и цялостна замяна на парковата мебел и осветителните тела с нова модерна визия. 

Арх. Грозева бе безапелационна, че по време на дейностите ще се резервира и консервира и съществуващата растителност.
4 394 004 е общата стойност на плана, от които 4 милиона лв. са безплатна финансова помощ от Оперативна стратегия (ОП) „ Региони в напредък “ 2014-2020. 

С обновяването на Станционната градина се цели основаване на устойчива, естетична и безвредна градска витална среда, която ще способства за по-високо качество на живот и по-голяма сигурност за жителите. 
От на следващия ден стартира същинската строителна работа и градината ще бъде затворена за гости, показаха от компанията реализатор ВДХ ЕАД. Реконструкцията би трябвало да завърши за 270 дни, а общата повърхност на градината е близо 52 дка.

На събитието участваха заместник-кметовете инж.Янчо Калоянов и Милена Желева, регионалният шеф Гергана Микова, секретарят на общината Делян Иванов, Момчил Борисов, шеф на компанията реализатор, общински съветници, специалисти, посетители и медии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР