Със символична първа копка и полагане на подписи върху част

...
Със символична първа копка и полагане на подписи върху част
Коментари Харесай

Ципрас и Борисов направиха първа копка на газова връзка между Гърция и България

Със алегорична първа копка и полагане на подписи върху част от тръба, министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият му сътрудник Алексис Ципрас дадоха началото на построяването на междусистемната газова връзка сред България и Гърция.

" На приказки се наслушахме през годините за интерконектори, за диверсификация. Е ние поработихме тихичко и през днешния ден започваме ", сподели по време на формалната гала Бойко Борисов. Той добави, че с днешния интерконектор се дава цялостна, действителна диверсификация на доставките на газ. " От думи, както споделяха, към каузи - два големи газопровода, газов хъб, газ от нашите залежи, газ полутечен от Щатите и големите залежи в Средиземно море, Катар, Египет, Израел и нашите другари Кипър и Турция ", уточни Борисов. Той добави, че българската инвестиция е за близо половин милиард, а диверсификацията на 100 %, като количествата газ от Азербайджан ще са 1 млрд.куб.м. " И Балканския газопровод, който видяхте преди два дни, и този който виждате за 5 милиарда куб. м,. имат непокътнати според европейското законодателство потенциали ", уточни още Борисов.

По думите на гръцкия му сътрудник Алексис Ципрас, с отвесния кулоар стартира да се образува мрежа за превоз на сила, която има за цел да обхване Балканите в един енергиен възел. Според Ципрас, свързването на балканските страни посредством мрежи за транспорт на сила от Източното Средиземноморие, от Кипър, Египет, Израел, Ливан, Палестина и Турция, " с която бихме желали да седнем на масата на разговора за бъдещето на този район ", е един нов решителен залог освен за нашия район, само че и за останалата част от Европа.

Първият заместител министър - ръководител на Азербайджан Якуб Еюбов акцентира в своето изявление, че към този момент са приключени главните работи по Южния газов кулоар, които ще допринесат доста за гарантиране енергийната сигурност на Европейски Съюз и за диверсификация на енергийните източници и транспортните направления. Той акцентира, че азербайджанския нефт взе участие в енергийната сигурност на редица европейски страни и изрази вяра, че в близко бъдеще азербайджанския газ ще има същото бъдеще. Първият заместител министър-председател на Азербайджан сподели още, че делът на Европейски Съюз във външния търговски оборот на страната му е към 42 %, а Азербайджан е стратегическия сътрудник на Европейски Съюз, който покрива 5 % от потребностите на Съюза от нефт.

Сред присъстващите на днешната публична гала бяха заместник-посланикът на Съединени американски щати Джъстин Фридман, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият й сътрудник Йоргос Статакис, министърът на финансите Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев, регионалният шеф Никола Чанев, кметовете на седемте общини в региона.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР