Със силното си военно поведение, целенасочена крачка и здраво ръкостискане,

...
Със силното си военно поведение, целенасочена крачка и здраво ръкостискане,
Коментари Харесай

Венецуелският генерал, който се противопостави на Мадуро, очаква присъда от САЩ за въоръжаване на финансирани от наркотици бунтовници

Със мощното си военно държание, целенасочена крачка и крепко здрависване, Клайвър Алкала към момента наподобява като пенсионираната тризвездна венецуелска войска военачалник, макар че единствената униформа, която носи в този момент, са тъпи затворнически каки.

Страхотен съперник на социалистическия венецуелски президент Николас Мадуро, който два пъти се опита да провежда преврати против него, Алкала е в северната част на щата Изправително институция в Ню Йорк чака присъда в четвъртък по несвързани федерални обвинявания за даване на оръжие на финансирани от опиати бунтовници, което може да го затвори за три десетилетия.

„ Единственото ми страдание е, че любовта ми към Венецуела аргументи толкоз доста болежка върху фамилията ми ", сподели 62-годишният Алкала пред Асошиейтед прес в първото си изявление зад решетките. „ Поемам цялостна отговорност за дейностите си, само че те са тези, които заплащат следствията. “

Интервюто се организира по-рано този месец, тъкмо преди два дни шокиращи показания в съда, че няма нищо общо с закононарушенията, за които Алкала се е признал за отговорен.

В новите свидетелски показания наказаните наркотрафиканти настояват, че са били очевидци на Алкала преди две десетилетия, употребявайки позицията си на един от авторитетните военни на Венецуела, с цел да даде безвредно прекосяване за колета с тонове кокаин на черни писти, гранични контролно-пропускателни пунктове и огромно летище.

В подмяна те споделят, че са му плащани милиони долари подкупи – в един миг събирайки 150 000 $ за всеки кокаин- претрупан полет, заминаващ за Централна Америка.

Пенсионираният военачалник от венецуелската войска с три звезди Клайвър Антонио Алкала Кордонес, вдясно, се появява в тази схема от правосъдната зала на 18 януари 2024 година в Ню Йорк. (Елизабет Уилямс посредством AP, Файл)

Като част от съглашение за признание на виновността, подписано предходната година, прокурорите отдръпнаха всички обвинявания за опиати против Алкала. Вместо това те оставиха единствено две обвинявания за даване на оръжие на Революционните въоръжени сили на Колумбия или FARC — считани от Съединените щати за задгранична терористична организация.

Сега прокурорите упорстват американският областен арбитър Алвин Хелърщайн да вземете поради даже отхвърлените по-рано обвинявания и недоказаните изказвания за контрабанда на опиати, когато издавате присъда – нещо, което изненада Алкала, когато се призна за отговорен за по-леки закононарушения.

„ Подсъдимият не беше просто военачалник, който изпълняваше заповеди “, пишат прокурорите в бележката си за присъдата, препоръчвайки присъда от 30 години. „ Той одобри милиони долари подхранвани с кокаин подкупи, с цел да разреши и подкрепи преноса на тонове отрова до тази страна. “

Адам Айзъксън, дълготраен анализатор на въоръжените спорове в Андите за Вашингтонския офис за Латинска Америка, сподели, че строгото наказване за Алкала евентуално ще разубеди другите във венецуелската войска - чиято поддръжка е от решаващо значение за хватката на властта на Мадуро - от разтрошаване на редиците.

" Това може да усложни всеки преход от тирания към народна власт, " Айзасън сподели: „ Без каквато и да е благосклонност от страна на Съединени американски щати за минали закононарушения, режимът на Мадуро може да уточни Алкала като образец за това какъв брой високи са разноските за излизане за всеки, който може да обмисля непочтеност. “

Айзаксън означи, че най-малко 30 години, които прокурорите търсят по делото на Алкала, са по-дълги от междинните 12 години, излежавани от екип от колумбийски паравоенни военачалници, екстрадиран в Съединени американски щати през 2008 година по обвинявания в трафик на опиати.

Алкала се съобщи в Колумбия през 2020 година на е изправен пред федерално обвиняване, което упреква него, Мадуро и дузина други военни и политически водачи в разрастващ се скрит план за превръщането на Венецуела в стартова площадка за наводнение на Съединени американски щати с кокаин. Твърди се, че всички са членове на това, което управляващите на Съединени американски щати нарекоха „ Картел на слънцата “, отпратка към еполетите, прикрепени към униформите на високопоставени военни офицери.

Преди да сложат оръжие като част от спокойно съглашение от 2016 година, FARC постоянно използваха порестия граничен район Венецуела като несъмнено леговище и център за изпращане на кокаин към Съединени американски щати - постоянно с поддръжката или най-малко със единодушието на венецуелските сили за сигурност.

През двете Еднодневно чуване по-рано този месец Хелърщайн изслуша двама сътрудници на огромни венецуелски наркотрафиканти и някогашен служител на реда, който беше добре заплатен осведомител на DEA. Тримата очевидци описаха Алкала като всесилен трафикант, чиято власт надхвърляше неговия сан и публични отговорности в армията.

Но назначените от съда юристи на Алкала оспориха това показване, отбелязвайки, че той е живял намерено в Колумбия преди години до ареста му, с дребен апартамент чартърен, очукан Нисан и едвам 3000 $ в банковата си сметка.

„ Той не живееше живота на подкупен латиноамерикански водач в заточение, богат с плячка на пари корупционно извоюван “, пишат юристите му в меморандум преди произнасянето на присъдата, с който желаят единствено шест години зад решетките.

Те настояват, че обвиняванията против опиати против него не са достоверни и са безочлив опит или за възмездие на генерала от страна на трафикантите той се насочи към или да възвърне част от премията от 10 милиона $, препоръчана от Съединени американски щати за ареста и осъждането му. Един очевидец загатна Алкала единствено девет години след неговото съглашение за съдействие с DEA – след ареста на Алкала

„ Идва ли миг, в който стана добър човек? “ Хелърщайн сподели шеговито на един очевидец, който призна на свидетелската пейка, че е наел корумпирани ченгета, с цел да откраднат от баба му и е излъгал чиновниците си в Съединени американски щати за закани, които е отправил към сътрудници в Маями.

След това има ролята на Алкала като неприкрит зложелател на Мадуро, който Съединени американски щати упрекват за унищожаването на демокрацията на страната и богатата на нефт стопанска система.

Приблизително по същото време, когато Алкала кроеше скрит план против Мадуро, администрацията на Тръмп оферираше премия от 15 милиона $ за арестуването на Мадуро и интензивно настояваше членовете на армията да се бунтуват.

Алкала се опълчи на Мадуро съвсем от момента, в който той пое мантията на Боливарската гражданска война от Уго Чавес, който умря от рак през 2013 година, същата година, когато Алкала се пенсионира от армията. Неговото противоречие ескалира през 2017 година, когато със знанието на държавното управление на Съединени американски щати той употребява въздействието си измежду венецуелския офицерски корпус, с цел да събере войски за отстраняването на Мадуро.

„ Това не бяха теоретични диспути за демократична смяна, това бяха проекти за въоръжено въстание против режим и неговото управление “, пишат неговите юристи. Алкала съумява да избяга през границата в Колумбия, където се свързва с Централното разследващо ръководство.

Няколко години по-късно той ще опита още веднъж, този път в съгласуваност с демократичната съпротива, водена от Хуан Гуайдо, който Съединени американски щати признаха през 2019 година за законен водач на Венецуела.

Боен приятел на Алкала в последната му съдбовна борба беше някогашна зелена барета на Съединени американски щати и награден деец от Ирак и Афганистан на име Джордан Гудро. Разследване на АП през 2020 година разкрива в детайли по какъв начин двамата съидейници се сплотяват, с цел да обучат цветен екип от венецуелски военни дезертьори в секрети лагери в Колумбия.

Арестът на Алкала обрече на неуспех всички смътни очаквания на протеста за триумф.

„ Предател, беглец, наркотрафикант “, прошепна Мадуро след ареста си. „ Дяволът ти се отплаща по метода, по който дяволът знае по какъв начин. “

Трудното странствуване на Алкала е нещо като венецуелско престояване в солта на земята. За разлика от доста от цивилните съперници на Мадуро, които произлизат от бялото елитно малцинство във Венецуела, Алкала е роден в беднотия и отгледан от баба си, откакто остава сирак в ранна възраст, когато е зарязан от татко си и майка му умира.

За да обезпечат някаква конструкция, той и двама братя бяха изпратени в армията. Той приключи преди всичко в класа си, впечатлявайки сътрудници - в това число Чавес, харизматичен танков пълководец и инструктор - със своята физическа и психическа устойчивост. Неговият непосредствен сътрудник беше по-големият му брат Карлос Алкала, който Чавес би показал като шеф на армията и до неотдавна беше дипломат на Мадуро в Иран.

Дори в пандиза Алкала остава войник. Той сподели, че е употребявал времето си зад решетките, с цел да обмисли своите избори, неверни стъпки и съжаления. Той е прочел повече от 200 книги – множеството от които исторически книги – и поддържа боеспособна физика, като тича 5 благи на бягаща пътека всеки ден.

„ Не съм тичал толкоз бързо, откогато бях лейтенант, " той се майтапи с персоналното си най-хубаво движение, 7-минутна миля. „ Охранителите просто ме гледат, като че ли съм вманиачен. “

Източник: foxnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР