Със сигурност сме чували поне веднъж, че не бива да

...
Със сигурност сме чували поне веднъж, че не бива да
Коментари Харесай

Полезна или не е консумацията на ядки вечер?

Със сигурност сме чували най-малко един път, че не трябва да се храним късно вечер, тъй като това може да повлияе отрицателно на качеството на съня и здравето ни, да докара до струпване на непотребни калории и увеличение на тежестта. Разбира се, добре е главните хранения да бъдат разпределени вярно денем, само че това не значи, че вечер наложително не би трябвало да консумираме нищо, въпреки всичко тялото ни продължава да работи и по време на сън. Много хора изпитват мощен апетит в късните часове, а с цел да се оправят с него, просто би трябвало да изберат верните храни. Професионалните спортисти или хората, които упражняват постоянно, знаят, че има избрани храни, които са подобаващи за консумация преди лягане (съответно и такива, които е по-добре да се избягват). Приемът на верния протеин през нощта може да помогне и в построяването на мускулите по време на сън.

Също по този начин, яденето на нискогликемични въглехидрати през нощта може да помогне да контролирате равнищата на кръвната си захар, а също по този начин и да помогне да регулирате апетита си. Добри и целесъобразни разновидности за нощно ядене могат да бъдат: извара, зърнени храни, кисело мляко с ленено семе/ мед, овесени ядки и други Можем ли да прибавим и ядките към тях?

Какво би трябвало да знаем за ядките?
В ботанически смисъл ядката е плод, който е формиран от твърда черупка и семе. Семената нормално са годни за консумация и се назовават още ядки. Те се употребяват при готвене и могат да се употребяват сурови, печени или пържени. Много от тях се употребяват и за произвеждане на разнообразни козметични артикули. Ядките са богати на хранителни субстанции и са превъзходен източник на сила. Те са с високо наличие на калории и мазнини, тъй че не е добре да ги ядете в огромни количества. Ядките имат доста изгоди за здравето, в случай че ги консумирате умерено. Проучвания демонстрират, че постоянната консумация може да понижи риска от сърдечно-съдови болести, както и доста други здравословни проблеми.

Консумация на ядки вечер преди лягане – да или не?
Много специалисти към момента имат вяра, че ядките са неприятен избор за ястие през нощта, до момента в който други са на мнение, че това може да е от изгода за организма. Ядките са с високо наличие на мазнини, тъй че се смятат за неприятен вид при някои хора, изключително в случай че задачата, към която се стремят е намаляване. Важно е да се означи, че голямо значение има типът на ядките, които консумираме и най-много те да са в недопечен тип. Изследване демонстрира, че хората, които са консумирали бадеми вечер, са имали огромни усъвършенствания в равнищата на холестерола и триглицеридите.

Защо е добре да хапваме ядки вечер преди сън?
Когато си легнем и заспим, тялото ни остава 6-8 часа без храна. През това време мускулите ще бъдат в положение на възобновяване, изключително в случай че следваме строга подготвителна стратегия. В този случай бадемите и други ядки могат да бъдат чудесна опция. Те са калорична храна, която е наситена с омега 3 мастни киселини и здравословни мазнини, които се нуждаят от доста време за храносмилане. Ако консумирате ядки към 30 минути преди лягане, тялото ви ще има задоволително хранителни субстанции през нощта. Това ще усъвършенства възобновяване и растежа на мускулите.

Какъв тип ядки да изберем?
Ядките са потребни, в случай че ги консумирате в сурова непечена форма, тъй като към 15% от здравословните мазнини се унищожават по време на процеса на печене. Задължително би трябвало да избягвате пържени ядки, приготвени с растително масло и огромно количество сол, със сладки или солени заливки/добавки. Препоръчва се да ядете бадеми преди лягане, само че можете да ги замените с орехи, бразилски ядки, кашу или шам-фъстък, който е и една от най-богатите на мелатонин храни и може да спомогне за по-добър сън. Разбира се, би трябвало да се внимава във връзка с количеството, с цел да можем да се насладим на изгодите на ядките за организма ни.

С високо наличие на протеини и положителни мазнини, ядките са добър вид за късно ядене или когато и да е на деня. Проблемът с тях е, че елементарно може да се прекали с количеството. Имайте поради, че всеки организъм е друг, наблюдавайте по какъв начин ви се отразява потреблението на ядки вечер – в случай че не спортувате интензивно и забележите повишаване на тежестта или алергични признаци, то явно това не е вашата храна. Бъдете виновни към себе си и във връзка с качеството и броя на определените от вас ядки. Бъдете дейни, грижете се за себе си и се стремете да поддържате един здравословен и уравновесен метод на живот, с цел да се чувствате същински пълноценни всеки ден.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР