Със сигурност ще има санкция за Националната агенция за приходите

...
Със сигурност ще има санкция за Националната агенция за приходите
Коментари Харесай

Комисията за защита на личните данни предвижда санкция за приходната агенция

Със сигурност ще има глоба за Националната организация за приходите (НАП) и тя няма да бъде дребна. Това заяви ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов в ефира на Нова телевизия във връзка приключването на персонални данни на над 5 млн. българи и компании от базите данни на Национална агенция за приходите след хакерска офанзива. Комисията има пълномощие да санкции Национална агенция за приходите с до 20 млн. лева

По думите му ще се вземе поради и фактът, че в базата на приходната организация е имало " взломно влизане " в системата и многократни опити от хора с умения. Караджов добави, че този вид нарушавания в Европа постоянно завършват с доста съществени наказания за админа. В същото време, съгласно него би трябвало да бъде регистрирано какво е направила Национална агенция за приходите за отбрана на информацията преди и сега на влизането, счита ръководителят на комисията.

" Фирмите и обществените организации би трябвало да се разсънят. Те не живеят сами в цифровия свят. От 2006 до 2019 година доста малко е направено за отбрана на информацията, която се обработва ", разяснява Караджов. Той сподели, че по закон, обществените органи, които обработват тези данни, би трябвало и да ги пазят.

" И трябваше да стане тази брутална кражба, с цел да се разбере, че в България би трябвало да се поставят старания за култивиране на тези персонални данни ", счита Караджов. Според него огромният проблем е, че тези данни са източени от националната база на Национална агенция за приходите и касаят съвсем всички българи.

" Те не могат да бъдат заличени, даже и Комисията за отбрана на персоналните данни да направи такива наставления ", уточни още шефът на комисията. " Дори и КЗЛД да издава наставления за изтриване на информацията, на кого да ги издаде? Във всеки един миг всеки, който пожелае, може да употребява тези данни, което обаче е киберпресътпление ", изясни още шефът на комисията.

Той счита, че не е допустимо с изтеклите данни на хората да се теглят бързи заеми или да се правят банкови интервенции, в случай че тези институции работят по разпоредбите.

Венцислав Караджов съобщи, че инспекцията в Национална агенция за приходите ще продължи най-много месец и ще стартира в понеделник. Председателят на комисията е безапелационен, че даже да е имало проби на системите за сигурност, то те не са били задоволителни и най-вероятно не са спазвани и рекомендации.

За най-голямото приключване на персонални данни от държавна институция в България се разбра в понеделник, когато анонимни хакери разпратиха до медиите масив с персоналните данни на над 5 млн. български жители и компании, съдържащи сензитивна информация - ЕГН-та, адреси, банкови сметки, данъчна информация, заплащания и информации за приходи, източени от системата на Национална агенция за приходите.

До момента има единствено един упрекнат по случая– 20-годишният Кристиян Бойков. Той бе арестуван още във вторник, в сряда предходната седмица прокуратурата му повдигна обвиняване, а в четвъртък го смекчи и реши да го освободи с най-леката мярка " подписка ". Бойков към този момент върви на работа, а през вчерашния ден бе засечен от екип на Нова телевизия пред офиса на компанията, която се занимава с киберсигурност и така наречен етично хакерство. Той твърди, че е невинени се надява да бъде потвърдено, че е натопен.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (51)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР