Със сигурност ще има санкции за НАП, тя няма да

...
Със сигурност ще има санкции за НАП, тя няма да
Коментари Харесай

Председателят на КЗЛД: Санкцията за НАП никак няма да е малка

Със сигурност ще има наказания за Национална агенция за приходите, тя няма да бъде дребна. Този вид нарушавания в Европа постоянно приключват с високи наказания към админа. Проверката ще стартира в понеделник. Предварителна е информацията, че данните не са били криптирани, само че това е явно от теча.
Това съобщи в ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов пред Нова телевизия. Той е безапелационен, че даже да е имало проби на системите за сигурност, то те не са били задоволителни. Не са спазвани и рекомендации.

По думите му ще се вземе поради и фактът, че в базата на приходната организация е имало „ взломно влизане”. „ Фирмите и обществените организации би трябвало да се разсънят. Те не живеят сами в цифровия свят. От 2006 до 2019 година доста малко е направено за отбрана на информацията, която се обработва. Особено обществените органи, те по закон би трябвало да обработват тези данни и да ги пазят. И трябваше да стане тази брутална кражба, с цел да се разбере, че в България би трябвало да се поставят старания за култивиране на тези персонални данни”, разяснява Караджов.

„ Големият проблем е, че тези данни са взети от националната база на Национална агенция за приходите. Касаят съвсем всички българи. Те не могат да бъдат заличени, даже и КЗЛД да направи такива предписания”, изясни още шефът на комисията.

По думите му не е допустимо с изтеклите данни на хората да се теглят бързи заеми или да се правят банкови интервенции, в случай че тези институции работят по разпоредбите. Бърз заем не може да се тегли без действително копие на персоналната копие. Могат да се създадат злоупотреби в случай че ги разрешат нотариусите, юристите, бенките.

5 милиона лв. за цялата държавна администрация не са задоволителни, счита Караджов. Трябва да има ясна тактика и предвидимост в използването на тази тактика, да са ясни ограниченията, които би трябвало да се приложат. Семинарите и образованията са спорадични, само че това не подсигурява струпване на познания.

" Аз съм специалист, в какво качество да желая оставки. Назначен съм като държавен чиновник ", отговори Караджов на въпроса дали ще желае оставки.

По думите му инспекцията в Национална агенция за приходите би трябвало да продължи най-много един месец. Би трябвало да е три месеца, само че всички екипи са подготвени, поради високия публичен интерес. " Национална агенция за приходите оповестиха, че става въпрос за приложение. Трябва да проверим и другите 20 дали не са уязвими. Дори и да има систематизиране по папки политици и магистрати това не е извънредно, тъй като те заявяват обществено своя информация. ", изясни още ръководителят на КЗЛД.

" Повече от 10 000 ЕГН бяха употребявани за регистрация на политически празненство, когато стартира да работи комисията, само че на последните избори жалбите са единствено три, което значи, че пазар на персоналните данни е овладян. ", съобщи още Караджов.

" Има закон за вреди на страната има Конституция и всеки има право да потърси правата си, само че в случай че жалбите са до комисията, хората би трябвало да знаят, че няма да получат някакво обезщетение, жалбите би трябвало да са до съда. ", приключи специалистът.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР