Със сигурност независимият сектор в културата е изключително засегнат, болезнено

Със сигурност независимият сектор в културата е изключително засегнат, болезнено ...

Министър Банов има „екшън план”, но няма механизъм.


„Със сигурност независимият сектор в културата е изключително засегнат, болезнено засегнат”, призна министърът на културата Боил Банов в студиото на БНТ тази сутрин. Той бе поканен да коментира тревожното писмо от началото на седмицата на над 1000 представители на независимия културен  сектор, останали без никаква възможност за работа още преди начало на извънредното положение, когато бяха затворени повечето театри и големи галерии. 

Но от думите на министъра не стана ясно как министерството може да помогне на независимите творци и свободните артисти, които не заемат щатни длъжностни.

Стана ясно, че в министерството се правят „много сериозни проучвания и анализи на ситуацията”;  че самоосигуряващите се творци трябва да бъдат „преведени през тази дълбока река”; че „спецификата в сектора е тежка” и много страда планирането; че се работи „много активно с Европейската комисия”, но очакваната тази седмица онлайн среща на всички културните министри от Европа не се е осъществила… 

За утре е насрочена много голяма среща онлайн с целия сектор, съобщи Банов. Но вероятността и от тази среща  да произлизат някакви по-конкретни мерки не е голяма. Фактически помощта може да стане чрез европейски средства, които „трябва да се вземат от едни, за да се дадат на други”.  Механизъм, по който може да се случи това,  не е разработен никъде, категоричен беше министърът. 

До самия финал на разговора министърът продължи да редува оптимистични послания с отрезвяващи факти - но дали финалът беше оптимистичен е трудно да се каже: „Важно е да знаем, че парите, с които разполага нашата държава, парите, които ние изкарваме и през нашите данъци се рефинансират следващите години, важно е знаем къде сме - и в рамките на този параметър културата стои добре”. .   

Източник: segabg.com