“Със сигурност не можем да кажем, че всичко, което е

...
“Със сигурност не можем да кажем, че всичко, което е
Коментари Харесай

Свиленски: Машинното гласуване реши доста проблеми, но много хора се уплашиха

“Със сигурност не можем да кажем, че всичко, което е казано, се е свършило, само че започнаха процесите по смяната и по това България да наподобява по различен метод. Макар в сложна обстановка с оглед рецесиите и войната, ръководещата коалиция върви по осъществяването на съдружното съглашение.”

Това съобщи пред БНР ръководителят на парламентарната група на “БСП за България” Георги Свиленски във връзка миналите 100 дни от съдружното ръководство.

“Ако държавно управление взема решение проблемите на хората, в случай че успее да овладее ценовата и енергийната рецесия, няма причина да се пристъпва към различен формат на правитеството или предварителни избори”, уточни той, добавяйки, че нови избори не са реалистични и че проблемите не се вземат решение с избори, а с работещи парламент и държавно управление.

Социалистът напомни, че през седмицата Българска социалистическа партия е свикала експертен стопански, обществен и финансов съвет, на който е предложила пакет от ограничения, които да подкрепят българските жители и бизнес в идните месеци, когато следва актуализацията на бюджета. Въвеждането на необлагаем най-малко в границите на една минимална работна заплата, таван на някои цени от първа нужда и въвеждане на диференциран Данък добавена стойност на артикули с контролирани цени - ток, вода, медикаменти - са част от ограниченията, препоръчани от левицата.

“Това са ограничения, които биха подкрепили българските жители и бизнес в този момент и незабавно. И защото се приказва, че инфлацията изяжда скорошното нарастване на пенсиите, се връщаме към нашето остаряло предложение за преизчислението им с нов средноосигурителен приход, което да влезе в действие от 1 юли”, акцентира Георги Свиленски. Той добави, че този пакет е разискван с съдружните сътрудници и рамково той не е срещнал рецензии от тях.

“Има две тематики, по които Българска социалистическа партия е поредна доста преди образуването на държавното управление - както въпросът със Северна Македония, до момента в който не бъдат изпълнени контракта и декларация, България не би трябвало да дава единодушие за започване на договарянията, по този начин и изпращането на военна помощ. Българска социалистическа партия като миролюбива партия е потвърдила обратно с времето - и с нападенията в Сърбия, и в Ирак, и в този момент в Украйна - ние споделяме, че няма по какъв начин да се спре военния спор с изпращането на оръжия. Войната би трябвало да спре и да стартират преговорите”, безапелационен бе ръководителят на парламентарната група на Българска социалистическа партия. Той се базира и на социологическите изследвания, съгласно които 80% от българите не желаят България да изпраща военна помощ.

Той разяснява предлагането на Българска социалистическа партия за въвеждането на смесено машинно и хартиено гласоподаване. По неговите думи въпросът е изговорен от обединението и не е срещнал поддръжката на съдружните сътрудници. “Тогава се задейства уговорка от съдружното съглашение, която дава опция на партията, която го е предложила, да го внесе в Народното събрание и да търси поддръжка от всички народни представители. Този въпрос не е нито ляв, нито десен, а е дали желаеме да се увеличи изборната интензивност, или не желаеме.

Аз самият бях един от най-големите бранители на машинното гласоподаване с ясното схващане, че то ще реши доста проблеми и то реши доста проблеми. Но, за жалост, подценихме този риск, че огромна част от българските жители ще се изплашат и в последна сметка получихме най-ниската интензивност от 30 години”, сподели Свиленски по тематиката.

За избора на шеф на Българска народна банка Георги Свиленски акцентира: “Продължаваме да стоим на позицията, че за този значим пост, първо, ръководещата коалиция би трябвало да има единна кандидатура, второ, тази кандидатура никога не би трябвало да бъде партийна, и трето - би трябвало да бъде специалист, приет от оптимален брой банкери, експерти и жители. Защото този пост е доста значим и с оглед бъдещото присъединение на България към Еврозоната.”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР