Със сигурност до България няма да стигнат максималнитр 4.3 милиона,

...
Със сигурност до България няма да стигнат максималнитр 4.3 милиона,
Коментари Харесай

Спешно заседание на БФС за финансовата помощ от УЕФА

Със сигурност до България няма да стигнат максималнитр 4.3 милиона, решени от европейската централа
Изпълкомът на БФС ще се събере, откакто станат ясни инструкциите на УЕФА за систематизиране на помощта, която бе отпусната на 55 национални федерации, на стойност 236,5 милиона евро.

Със сигурност на България няма да бъдат дадени оптималните 4,3 милиона, каквото е решението на УЕФА.

Евроцентралата обаче анулира критериите, по които да бъдат разпределени парите.

При сегашните правила на програмата “Хеттрик ”, която тази година завършва четвъртото си издание, парите може да се харчат за строго избрани неща.

Първоначалната сума по нея през 2016 година е била 3,5 милиона евро за всяка национална федерация, като всеки план би трябвало да бъде утвърден от специфична комисия на УЕФА.

Всяка година има вноска “солидарност ” на стойност от 1,9 милиона евро, като обаче единствено 750 хиляди от тях може да бъдат употребявани за покриване на административни разноски.

Останалите пари би трябвало да бъдат употребявани за образование, младежки, женски и надпревари по футбол в зала, подкрепяне на лицензионната активност, стратегии за развиване на юношеския и женския футбол, обществени стратегии, треньорски и съдийски семинари, събития от програмата “грасруутс ” на УЕФА и образование против черното тото.

Всичко това отпада по думите на президента на евроцентралата Александър Чеферин.

“В този комплициран миг ще оставим на националните федерации да разпределят сумите. Ние желаеме да спомагаме за по-бързото възобновяване на членовете си, като това изисква да бързаме ”, съобщи словенецът.

Парите също по този начин няма да бъдат давани вкупом. Те ще бъдат на най-малко два транша.

Точно по програмата “Хеттрик ” пристигна главната част от средствата за построяването на Националната футболна база “Бояна ”, която бе открита публично от Чеферин.

В момента по тази стратегия Сан Марино прави нов народен стадион и зала за игра на футзал, а в Косово стартира реставрация на националния стадион.

“Със сигурност УЕФА ще изпрати и някакви оферти или правила защо може да се харчат парите. Това става всякога. След като разберем каква е тъкмо сумата и по какъв начин може да се разпредели, ще се съберем. Дали единствено бюрото, или ще се свика целият изпълком, ще решим в околните няколко дни ”, безапелационен бе човек с висок пост в БФС пред „ 24 часа “.

В момента приходите на централата са паднали внезапно поради неналичието на състезание и би трябвало да се покриват много разноски на новата база. И най-вероятно по-голямата част от парите ще отидат там.

Затворен е и хотелът, който се ползваше от разнообразни тимове, като и оттова идваха доходи.

Сумата е много сериозна за България, само че за някои национални федерации даже няма да може да им помогне да си покрият разноските най-малко за един месец заплати. Става въпрос за централите в Англия, Франция и Германия.

Единствената помощ, която досега БФС е планувал за клубовете в тежкия миг, е поемането на 23% от съдийските такси, в случай че шампионата се възобнови. Това обаче става все по-малко евентуално.

Ще бъдат облекчени критериите за лицензиране, изключително за Втора и Трета лига, тъй като в последна сметка може да се окаже, че няма задоволително тимове да попълнят състава им.

В същото време членовете на БФС набъбнаха до 265 съгласно формалния указател на клубовете и федерациите по новия Закон за спорта, който е обществен и се поддържа от Министерството на младежта и спорта.

На 22 април диплома са получили още шест клуба, като измежду тях е и “Черногорец-1946 ” от село Ноевци, който на последния конгрес на централата издигна кандидатурата на Любослав Пенев за президент.

Останалите са “Пловдив 2015 ”, “Светкавица ” (село Митино), “Пирин ” (Разлог), “Айдемир ” и “Черноморец ” (Бяла).

Единствено клубовете от този указател имат право да вземат участие на изборния конгрес, който бе отсрочен за неопределен срок, като най-вероятно ще се организира в края на годината. На него би трябвало да бъде определен заместител на Борислав Михайлов, който е в оставка от 2019 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР