Със сигнали за възможна реконструкция на четворната коалиция и плаха

...
Със сигнали за възможна реконструкция на четворната коалиция и плаха
Коментари Харесай

След консултациите при президента: Сигнали за реконструиране на управляващата коалиция и ново правителство

Със сигнали за допустима реорганизация на четворната коалиция и плаха вяра за ново държавно управление без избори завършиха консултациите, които Румен Радев организира с парламентарно показаните партии.

Целта на президента беше да чуе по какъв начин политиците виждат излаз от създалата се рецесия , има ли благоприятни условия за съдружни диалози и търсене на болшинство в границите на този парламент . На база на консултациите, Радев ще реши на кого да връчи третия мандат, съобщи Dariknews.bg. Срещите в президентството започнаха тъкмо в 09:00 сутринта с " Продължаваме промяната ".

" Инфлацията и цените , изключително на горивата, вършат живота все по-труден. Липсата на дълготраен контракт за доставка на газ вещае студена зима и колапс за бизнеса. Пътищата могат да останат освен без ремонт, само че и без зимна поддръжка. Можем да изброяваме още доста рецесии и тяхното въздействие върху всички българи, само че, с цел да се оправим с всичко това, ни би трябвало работещ парламент ". С тези думи президентът се обърна към представителите на Политическа партия.

"Ние осъзнаваме виновната позиция, в която сме. Искам да ви уверя, че част от най-страшните сюжети, които се чертаят от разнообразни политически анализатори, са значително и вкарване на спомагателен боязън в обществото ". Това съобщи от своя страна министър председателят в оставка Кирил Петков.

"Готови сме за диалогичност, само че не желаеме 2 милиарда лева вместо да вървят при хората, да отидат при 8 индивида ", сподели по-късно Петков.

Втори при президента Радев отидоха от ГЕРБ-СДС .

" Вашата политическа мощ към този момент съобщи, че не вижда капацитет в 47-ото Народно заседание за лъчение на стабилно управническо болшинство . В същото време хората чакат решение на техните проблеми. Голяма част от тях не се коренят даже в този момент, те се коренят в предходно ръководство. Вие с вашия огромен и парламентарен и управнически опит изцяло осъзнавате какво значи тъкмо такива сериозни моменти да се отива на избор, да оставаме без парламент, да имаме преходни интервали, в които, също го знаем от опит, администрацията също не може да работи дейно и на цялостен потенциал ".Така президентът се обърна към втората политическа мощ в Народното събрание.

"Нашата парламентарна група ясно изрази своето мнение, че не вижда формула, зад която да има устойчиво болшинство и държавно управление . Но фактът че сме тук, и осъзнавайки, че страната се намира в серия от рецесии , поемаме отговорност да търсим решения по какъв начин страната ни да се оправи с тези рецесии " , сподели Десислава Атанасова от ГЕРБ и обърна внимание на разширения състав на групата, пристигнала за съвещания при президента.

Трети на консултациите се явиха Движение за права и свободи .

"Намираме се и в политическа, с изключение на във всички други рецесии. Ние още април месец декларирахме, че формулата за съставянето на болшинство в Народното събрание и сегашната власт, която е в оставка, е неверна. Тази власт, която е учредена на омразата, опълчването, разделянето и реваншизма, няма по какъв начин да издържи и тя ще падне рано или късно. Още тогава казахме, че ни предстоят предварителни избори ". Това съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ .

"Ние сме скромна политическа партия, със скромния 32-годишен опит, която в такива спешни обстановки постоянно е играела виновна роля. Ясно декларирахме, че, с цел да бъде изменена формулата, са нужни предварителни избори. Но до тогава е доста значимо какво има да се прави и ние не бягаме от отговорност ", акцентира той.

След Движение за права и свободи, при президента за съвещания дойдоха представители на Българска социалистическа партия .
"Знаете, че организираме съвещания преди връчване на третия мандат в финален опит да се образува държавно управление в границите на актуалното Народно заседание . Знаете, че страната ни е изправена пред редица провокации и наред с позитивните статистики, които идват от Брюксел за растеж на индустриалното произвеждане в България, има и редица други провокации. Нямаме дълготраен контракт за доставка на газ , което неизбежно ще повлияе в вероятност върху качествата, опциите на нашия бизнес, като конкурентоспособност въобще да може да създава, както и на доста български жители ", посрещна президентът Румен Радев представителите на левицата.

" Задачата на политическата партия , която ще получи третия мандат е в действителност доста комплицирана, доста предизвикателна , извънредно виновна, по тази причина е значимо да чуем и вашата формула за намиране на излаз от политическата рецесия ", обърна се Радев към представителите от Българска социалистическа партия.

"Напълно разбираме комплицираната обстановка, в която се намира страната. В последните шест месеца като част от държавното управление и ръководещото болшинство, изпитахме провокациите на няколко рецесии на гърба си. Положихме изпитание да преведем страната и народа през тежките зимни месеци. Това държавно управление оставя страната финансово постоянна ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова при започване на консултациите с президента Румен Радев.

" В изтеклите шест месеца бяхме обществения дирек на ръководството и судовлетворение от нашата работасподеляме, че 22 милиарда лв. стигнаха до над 5 млн. българи. в друга степен в поддръжка на семейства, на млади фамилии, на пенсионери и служащи. Казах, че изцяло разбираме сложността на обстановката и заявяваме нашата подготвеност, в случай че решите третия мандат да бъде връчен на Българска социалистическа партия за България , да поставим изпитание, да проведем диалози с сътрудниците с цел да подсигуряваме работещ парламент и устойчиво държавно управление ", съобщи Нинова.

" Не бихме преговаряли с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Бихме сложили на масата програмата с целите в нея, и бихме разговаряли с сътрудниците ни от досегашната четворна коалиция. И този, който припознае тази стратегия, може да ни поддържа, с цел да я осъществим ", сподели Нинова.

"На първо място министър председателят би трябвало да бъде излъчен от "Продължаваме смяната " , те са първа политическа мощ, в една народна власт по този начин е редно. Предпочитаме политически пред експертен кабинет, тъй като това значи ясно носене на политическа отговорност, отговори Нинова на въпрос на Румен Радев.

Следващата партия, която се яви на съвещания при президента, е "Има подобен народ " .

"Един от нашите сътрудници наруши съдружното съглашение и решението, което взехме на Консултативния съвет. Неспазването на националните ползи от един от нашите съдружни сътрудници докара до обстановката, в която сме сега, а не нашето овакантяване от държавното управление. Ние постоянно сме считали, че политическите обещания би трябвало да се съблюдават ". Това съобщи ръководителят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов .

Той уточни, че от партията мислят, че в тази спешна обстановка е по-добре още веднъж да има държавно управление със същите четири партии .

"Самата коалиция би трябвало да се структурира по много по-практичен и човешки метод, в който да няма издаване на заповеди, а да има сътрудници. Тъй като главната причина да се разпадне обединението, се споделя Кирил Петков и Асен Василев, би било добре политическите водачи да правят отстъпка малко по-встрани ", добави Йорданов.

Той акцентира, че те са отворени за диалози и нямат искания министър-председателят да бъде от тяхната партия, в случай че президентът даде мандата на Има Такъв Народ.

След "Има подобен народ " при президента на съвещания дойдоха представители на " Демократична България ".

"Като дейни участници в ръководството на страната, аз съм сигурен, че си давате сметка освен за моментното измерение на рецесиите, само че и за тяхната проекция на месеците напред, поради няколко утежняващи условия ", сподели при започване на консултациите с "Демократична България " президентът Румен Радев.

"Вие към този момент заявихте, че ще положите старания, образуването на държавното управление в границите на третия мандат , да се случи. Водите и разговор с всички евентуални сътрудници, само че е значимо по какъв начин виждате формулата за излизане от най-важното, от политическата рецесия да можем да решаваме пълноценно всички останали рецесии . Как, на каква база ще водите този разговор, в случай че получите третия мандат. Около какви цели и стратегии смятате да обединявате напъните на останалите сътрудници в обединението. С кого сте подготвени да говорите и до каква степен бихте отишли на компромис, по отношение на вашите ясно изразени правила и полезности ", попита Радев представителите на "Демократична България ".

"Намираме се пред извънредно комплицирано предизвикателство . В една поредност от политически рецесии и парламенти, които не могат да родят постоянни болшинства се покрива с един сплит от вероятни рецесии и рецесии в зародиш. Рецесията, която се задава, финансовите измерения, свързани с инфлацията, би трябвало да ги прибавим и така нататък ", сподели Христо Иванов.

"Ние считаме, че би трябвало да бъде направено в действителност вероятното изпитание , отговорно, с разговор да бъде излъчено ръководство в този парламент ", добави Иванов.

"Боим се, че няма никакви изгледи и гаранции, че още един цикъл от избори ще родят друг парламент. И в действителност ние, тръгвайки към нови избори, вървим с доста висока степен на възможност, към утежняване на политическата среда за взимане на решение, тъй като акцията ще бъде поляризираща.
Дълбоката политическа рецесия ще стане още по-тежка , защото българската политическа класа се отучи да търси допирни точки. Популизмът взима подобен връх, че парламентарната народна власт е в заплаха и би трябвало да се търси по какъв начин да бъде избавена ", сподели Иванов.

"Ако мандатът бъде даден на нас, ще водим договаряния в границите на досегашната четворна коалиция, която се разпадна, с доста съществени заключения от нейния разпад ", разгласи Иванов.

Последната среща за съвещания беше с парламентарната група на „ Възраждане “ .

"Вие декларирахте, че вашата формула са предварителните избори, само че проблемите в страната остават и могат даже да се задълбочат. Още повече, че конфигурацията може да се повтори в идващото Народно заседание . Сега имаме потребност от работещ парламент ", съобщи президентът при започване на диалозите.

"За нас най-хубавият метод за излизане от тази тежка рецесия са новите избори, тъй като настоящия парламент е банкрутирал . Както морално, по този начин и управнически. Идейно е изцяло импотентен и имаме огромни проблеми със събирането на кворум. Този парламент и в този състав няма да бъде работещ и това го виждат и слепците. Не е несъмнено, че ще се преповтори конфигурацията след изборите - това може да го каже единствено българският гласоподавател. Ситуацията е доста непредвидима с усложнената интернационална конюнктура. Така, че настройките на българите могат да се трансформират с дни, даже с часове ", отговори му Костадин Костадинов, ръководител на "Възраждане ".

Той счита, че обществото ще се успокои в случай че има нови избори.

"Нека силата на жителите да е ориентирана към съревнование на хрумвания и платформи в предизборната битка, в сравнение с в нова порция парламентарни кавги, неприятни вътрешнопартийни разправии и министерски битки. В учебниците по политология написа: Най-добрият излаз от политическата рецесията са новите избори. Тази рецесия в този момент желаят да я разрешат хората, които я провокираха . Искайки да стане това, това ще удължи мъката и ще провокира нови проблеми есента и в очертаващата се тежка зима ", счита още Костадинов.

" Ново държавно управление няма да издържи и няколко месеца , нали виждаме в Народното събрание по какъв начин техните представители едвам се гледат ", разяснява след края на консултациите водачът на "Възраждане ".

"Ние не желаеме страната да бъде ръководена от американския дипломат, който привиква политици и им диктува по какъв начин да се подреди държавното управление. Изборите постоянно трансформират обстановката, тъй като част от партиите са изгубили легитимността си пред обществото, други са я нараснали " , съобщи Костадин Костадинов на излизане от президентството.

Той предизвести още един път, че ни чака тежка зима, която по думите му може да бъде преодоляна с нормализиране на връзките с Русия .

"Политика, която сегашните ръководещи унищожиха и желаят да продължат да го вършат. Пуснахме сигнал до Министерство на вътрешните работи и ДАНС да привикат посланичката на Съединени американски щати и лицата, поканени на тази закуска в посолството. Няма право никой непознат дипломат да се меси във вътрешните ни работи. Хората, които са били там не го отхвърлят. Сигурен съм, че в ДАНС знаят какво са си говорили ", разяснява още Костадинов.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР