Със серия от празнични чествания страната ни отбелязва 140-годишнина от

...
Със серия от празнични чествания страната ни отбелязва 140-годишнина от
Коментари Харесай

Продължава честването на 140 г. от създаването на Военноморските сили

Със серия от празнични празнувания страната ни отбелязва 140-годишнина от основаването на Българските Военноморски сили.

Тържествата се организират от 1 до 11 август и стартираха с научна конференция в морската ни столица Варна. Кръглата годишнина бе маркирана още с разнообразни празнични начинания, които се придвижиха и в Русе – люлката на българския боен флот. На 7 август хазаин на събитията ще стана Бургас, а в града ще се проведат Военен обред по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на моряка, Празнично шествие до Военен клуб – Бургас, както и конференция на командира на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов. Денят ще приключи с два празнични концерта.

Българският боен флот има забавна история. Той е основан на 12 август 1879 година в град Русе, на река Дунав. В края на XIX век се основава флот и на Черно море. На 12 ноември 1897г. Флотилията и Морската част се разделят на Дунавска флотилия с щаб в Русе и Морска част (Черноморски флот) с щаб във Варна. От основаването си българският боен флот взе участие в двете международни и още три районни войни. Най-голяма морска победа е торпилирането на турския крайцер „ Хамидие “ от торпедоносеца „ Дръзки “ през Балканската война (21 ноември 1912г.).

На 1 януари 1915г. в Егейско море се образува българският Беломорски флот.

На 25 май 1916г. в състава на флота е зачислена първата подводница, закупена от Германия, с което България се подрежда измежду шестнадесетте страни от света, които имат подводни сили.

Рожден ден на морската авиация е 1 май 1917г., когато е основана Българската водохвърчилна станция от 4 немски водосамолета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР