Със сделка или без, играта свършва на 29 март, обяви

...
Със сделка или без, играта свършва на 29 март, обяви
Коментари Харесай

Без пробив за Брекзит в Брюксел

Със договорка или без, играта свършва на 29 март, разгласи министър председателят на Люксембург


На отдадения на Брекзит Европейски съвет в сряда вечерта в Брюксел не бе реализиран пробив по договорка сред Англия и Европейски Съюз за напускането на общността, оповестиха осведомителните организации.

Но английската премиерка Тереза Мей призна, че е допустимо удължаването на преходния интервал след 29 март 2019 година, когато Обединеното кралство публично се отделя от Европейски Съюз. Според първичния проект така наречен временен интервал трябваше да продължи до края на 2020 година В него европейците, идващи на Острова, и британците в Европейски Съюз ще се радват на същата независимост на напредване. Англия ще бъде част от съществуващите търговски съглашения, само че ще може да води договаряния за подписване на нови и към момента ще е в митническия съюз на Европейски Съюз.

Според Мей, в случай че до 2020 година не бъде решен статутът на ирландската граница, този интервал може да бъде продължен “с няколко месеца ”. И Лондон, и Брюксел не желаят въвеждане на “твърда граница ” сред Северна Ирландия и Ейре поради напускането на Англия, само че за момента не могат да се договорят по какъв начин може да стане това.

По-късно говорителка на Тереза Мей посочи, че Лондон преглежда и други разновидности, с изключение на удължение на преходния интервал. Но не даде детайлности за другите благоприятни условия. Високопоставен английски източник пък настоя, че това е единствено концепция, която Обединеното кралство не би желало да ползва.

От Елисейския замък разясниха, че удължаването на преходния интервал е допустимо, само че то ще пристигна с избрани условия. Белгийският министър председател Шарл Мишел уточни, че топката е в полето на Англия. А сътрудника му от Люксембург Ксавие Бетел настоя, че 29 март следващата година “играта свършва за Лондон ”, без значение дали ще бъде реализирана договорка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР