Със съвместно отворено писмо Да придвижим Западните Балкани напред външните

...
Със съвместно отворено писмо Да придвижим Западните Балкани напред външните
Коментари Харесай

Чехия, Полша, Словакия и Унгария с общо отворено писмо Да придвижим Западните Балкани напред

Със взаимно отворено писмо " Да придвижим Западните Балкани напред " външните министри на Чехия, Полша, Словакия и Унгария настояха Европейският съюз да одобри самоуверено решение за започване на договаряния със Северна Македония и Албания, заяви скопската телевизия 24, представена от Българска телеграфна агенция.

" Северна Македония и Албания извършиха основните критерии, избрани от Европейски Съюз, като реализираха сложни вътрешни промени. Допълнително Северна Македония подписа историческото Преспанско съглашение с Гърция, с което бе решен дългогодишният спор за името на страната ", пишат в писмото, оповестено в " Политико ", чешкият външен министър Томаш Петържичек, полският Яцек Чапутович, унгарският Петер Сиярто и словашкият Мирослав Лайчак.

Те акцентират, че включването на Западните Балкани в Европейски Съюз е от политически и стопански интерес за съюза. Министрите показват, че договарянията са дългогодишен развой, който ще даде опция на Европейски Съюз да ревизира промените в страните кандидатки.

" Северна Македония и Албания с неспокойствие чакат начало на нова фаза в процеса на интеграция в Европейски Съюз. Време е да се вземе самоуверено решение за бъдещето освен на тези две страни, а и на задачите Западни Балкани и Европейски Съюз ", акцентират четиримата министри. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР