Със сълзи на очи излезе днес от съдебната зала 49-годишният

...
Със сълзи на очи излезе днес от съдебната зала 49-годишният
Коментари Харесай

Болни жена и дете не успяха да измъкнат от затвора шофьора на автобуса-ковчег, убил 9 души на „Тракия”

Със сълзи на очи излезе през днешния ден от правосъдната зала 49-годишният Светослав Димитров. Бургазлията излежава 5-годишна присъда за кървавата злополука на 15-ти юни 2011 година на Автомагистрала „ Тракия”. Тогава, към 1 часа сутринта, рейс на печално известната компания „ Ентуртранс”, пътуващ от София за Бургас, се прекатурва край Пловдив след удар в мантинелата и се самозапалва. 9 пасажери умират след мелето, а 10 са тежко ранени, оповестява " Флагман ".

Към днешна дата водачът на автобуса-ковчег Светослав е излежал по-голямата част от присъдата си и има право да изиска да бъде пуснат предварително на независимост.

„ Той осъзнава виновността си, че не е трябвало да потегля с този рейс и че не е съумял да го овладее при възникването на техническата нередовност. Но има доста по-ниска виновност за случилото се от другите двама осъдени”, сподели в залата юристът на Димитров.

Самият Светослав, който има да излежи още малко над година и половина от наказването си, промълви, че жена му и едно от децата им са тежко заболели и би трябвало да се грижи за тях.

„ Имам болно дете. Припада в ръцете на жена ми, припада в час. Жена ми също е болна и не може да се грижи сама за него. Моля Ви да ме освободите предварително, с цел да се грижа за фамилията си”, промълви в съда бургазлията.

Мъжът бил един от най-примерните зад решетките. Спазвал прецизно режима, поради което е награждаван неведнъж, в това число и с отпуск, заяви началникът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров. Той посочи, че оценката от риска на рецидив при Светослав е доста ниска, каквато е била още при влизането му зад решетките. Освен това лишеният от независимост работел на външен обект. Според шефа на зандана са налице нужните условия за предварителното освобождение на Димитров.

На противоположното мнение бе представителят на Окръжна прокуратура. Според държавния обвинител молбата на бургазлията е неоснователна, защото той не е дал задоволително доказателства за своето коригиране и е изтърпял половината от наказването си едвам преди 2 месеца.

Окръжният магистрат Цвета Попова разгласи, че няма по какъв начин да почете молбата на Димитров. Бургаският арбитър стимулира решението си с това, че спазването на разпоредбите и положителното държание са отговорности на всички лишени от независимост и няма по какъв начин да се одобряват като изключение. Това е повода и за смяната на режима на наказания от общ на лек.

„ Съдът не може да одобри, че превъзпитателният развой към този момент е завършил. Здравословните проблеми на членове на фамилията Ви са регистрирани от сътрудниците още при постановяването на присъдата”, заяви арбитър Попова.

Решението очевидно разстрои Светослав, който беше изведен от залата със сълзи на очи. Той обаче може да апелира мнението пред идната инстанция.


Босът на " Ентуртранс " Ениз Ченгел се търси с алена бюлетина от Интерпол, откакто потъна вдън земя, с цел да не влезе в пандиза

Припомняме, че с изключение на водача на автобуса-ковчег ефикасни присъди за зверското меле получиха още шефът на транспортния отдел на „ Ентуртранс” Николай Точев, както и босът на компанията Ениз Ченгел. Последният обаче сега се търси къде ли не от Интерпол. Ченгел потъна вдън земя, откакто разбра, че би трябвало да влезе в пандиза за 10 години.

По време на делото стана ясно, че положението на злополучния рейс е било трагично. Въпреки това съществена виновност за злополуката имал тъкмо водачът Светослав Димитров, безапелационни са специалистите.

„ Направени са доста съществени огледи. Констатирано е, че спирачната уредба има съществени неизправности, само че и освен това и положение рейсът би спрял, в случай че лидерът бе задействал спирачната уредба, а не да завърти кормилото наляво “, съобщи в края на 2013 година проф. Станимир Карапетков.

Шестима от пасажерите починаха на място, други трима починаха по-късно в болница. Най-младата жертва е едвам на 14 години. Сред умрелите бе и представителят на полицията в Стара Загора - Йонка Георгиева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР