Със съдебно решение правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов

...
Със съдебно решение правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов
Коментари Харесай

Съд прекрати правомощията на кмета на Благоевград

Със правосъдно решение пълномощията на кмета на Благоевград Румен Томов от през днешния ден са прекъснати.

" С решение от 22.01.2020 година Административен съд-Благоевград анулира като незаконосъобразно Решение № 300-МИ/20.12.2019 година на Общинска изборна комисия-Благоевград, с което тя е отказала да приключи предварително пълномощията на Румен Георгиев Томов, разгласен за определен за кмет на община Благоевград ", заяви пресцентърът на Административния съд в Благоегврад. Оттам прибавят, че съдът изпраща преписката на Общинската изборна комисия за ново изговаряне, съгласно напътствията на съда по тълкуването и използването на закона, дадени в постановения правосъден акт.

Според съда, оспореното решение е в несъгласие с материалния закон. Румен Томов не е извършил нито едно от трите условия на чл.41, алинея 3 от ЗМСМА. В едномесечен период от оповестяването на изборния резултат Томов, в качеството си на кмет, не е подхванал дейности по преустановяване на комерсиалната си активност посредством изтриване на Едноличен търговец и не е уведомил документално за това, както Председателя на ОбС-Благоевград, по този начин и ОИК-Благоевград в инструкции период до 04.12.2019 година Неизпълнението на което и да е от трите условия води до предварително преустановяване на пълномощията на лицето, което не е съобразило своето държание с тях.

„ Това постанова анулацията на решението и връщане на преписката на административния орган. При новото изговаряне ОИК-Благоевград следва прецизно да приложи неподходящите последствия на член 42, алинея 1, т. 5 по отношение на наредбата на член 41, алинея 3 от ЗМСМА – предварително преустановяване пълномощията на Румен Томов, определен за кмет на община Благоевград, с излагане на ясни, съответни и обосновани съображения, съобразявайки претекстовете в сегашния правосъден акт “, е записано в правосъдното решение.

Решение № 300-МИ от 20.12.2019 година на Общинска изборна комисия – Благоевград бе оспорено с тъжби от четири партии. Политическа партия ГЕРБ, Политическа партия МИР, Политическа партия Нова опция и Политическа партия Свобода оспорват решението на ОИК – Благоевград, с което отхвърля да приключи предварително пълномощията на Румен Томов, разгласен за определен за кмет на Община Благоевград, по подаден сигнал с изказване за нарушаване на член 41, алинея 3 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.

Със правосъдния акт Административен съд - Благоевград се произнася по жалбите на Политическа партия ГЕРБ и Политическа партия МИР. Съдът оставя без разглеждане жалбите на Политическа партия „ Нова опция “ и Политическа партия „ Свобода “, защото същите нямат представители в Общински съвет – Благоевград и като такива, съгласно ЗМСМА, нямат интерес и не са интензивно легитимирани да апелират решението на ОИК.

Решението може да се апелира в седемдневен период от съобщаването му пред Върховния административен съд. 

 

СЕГА ПРИПОМНЯ

 До делото се стигна, откакто някогашният кметна Благоивград Атанас Камбитов подаде сигнал в ОИК, че Румен Томов не е заличил присъединяване си във компанията си в наложителния едномесечен период от избирането му, т.е. до 4 декември, което е нарушаване на член 41, алинея 3 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.

След осъществена инспекция, при която бяха изискани документи от Търговския указател и мнение на кмета Румен Томов, на 20 декември 13-членната Общинска изборна комисия с 9 гласа " срещу " и 4 гласа " за " реши, че няма да приключи пълномощията му.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР