Със съдебно решение Алексей Москальов от Тулска област - бащата

...
Със съдебно решение Алексей Москальов от Тулска област - бащата
Коментари Харесай

Русия: три години затвор заради антивоенна рисунка на дете

Със правосъдно решение Алексей Москальов от Тулска област - бащата на ученичка, нарисувала антивоенна рисунка - е пуснат под домакински арест до 27-и март. Рисунката на 13-годишната Маша предизвика скандал напролет на 2022-а година с антивоенния си възторг. Алексей отглежда щерка си самичък - майката живее в различен град.

През април 2022-а година шестокласниците в учебно заведение № 9 в град Ефремов получили задачата да нарисуват рисунки в поддръжка на съветските войски в Украйна. Маша Москальова нарисувала две флагове - съветското и украинското, като написала на първото " Не на войната ", а на второто " Слава на Украйна ". Директорката на учебното заведение извикала полиция, на идващия ден момичето и татко му били отведени в полицията, а ден по-късно за " осъществяване на сказка "  с момичето в учебното заведение пристигнали чиновници на Федералната работа за сигурност ФСБ.

Алексей бил упрекнат в " обществени дейности, ориентирани към дискредитирането на Руската федерация " по отношение на негови мнения в обществените мрежи. В края на декември в дома на Москальов бил изработен обиск от чиновници на ФСБ, при който - както споделя той - били конфискувани всички фамилни спестявания. След това бащата и дъщерята напуснали града, само че управляващите оповестили Москальов за търсене и на първи март 2023-а той бил арестуван от полицията. По делото за " дискредитацията "  Алексей Москальов може да бъде наказан на до три години отнемане от независимост. 

През март 2022-а година в Русия бе призната нормативна уредба, която разрешава да се завеждат наказателни каузи за обществена антивоенна позиция. По информация на уеб страницата " ОВД-инфо "  до декември 2022-а година измежду преследваните за антивоенна позиция е имало най-малко седем малолетни.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР