Със 78 000 е намалял броят на учениците, обучаващи се

...
Със 78 000 е намалял броят на учениците, обучаващи се
Коментари Харесай

Със 78 000 по-малко са учениците в професионални паралелки през последните 15 години

Със 78 000 е намалял броят на учениците, учащи се в професионални паралелки през последните 15 години, заяви по време на полемика в Перник Самуил Шейнин - почетен ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура на България /СРСНПБ/. По думите му са закрити близо 200 професионални паралелки и съвсем 6000 свободни места в останалите паралелки след трето класиране на образователната 2018/2019г. Само в две Регионални ръководства на образованието /РУО/ - Благоевград и София град, има повече свободни места в профилирани паралелки, в сравнение с в професионални, сподели още Шейнин.

Перник се характеризира със мощно професионално образование, разяснява началникът на РУО на МОН Ваня Коконова. По думите й в района има 69 % осъществени паралелки по специалности и 31 на 100 по профили. Последните две години положихме доста старания за въвеждане на дуалната система за образование, описа още Коконова. Тя посочи, че през предходната образователна година в региона са осъществени осем паралелки с осем специалности, тази година - седем паралелки с 12 специалности. От профилираните паралелки 43 на 100 са с дуална система на образование. Насърчава се и професионалното обучение в междинните учебни заведения и в профилираните гимназии. В съвсем всички учебни заведения в района има професионални паралелки, най-близки до спецификата на образователното заведение. В Природо-математическата гимназия в Перник се образоват възпитаници по специалност прибавен програмист, в Гимназията с преподаване на непознати езици - екскурзоводи.

В Благоевград липсва интерес към професионалното обучение, закрити са девет паралелки,сподели началникът на РУО на МОН Ивайло Златанов. Той уточни, че шеф от Гоце Делчев интензивно сътрудничи за въвеждане на дуално обучение, само че налице е демотивация в учениците за образование в препоръчаната от него специалност.

СРСНПБ провежда полемика с шефове на професионални гимназии от районите Благоевград, Враца, Кюстендил, Перник, София град и София област на тематика "Какво би трябвало да знае шефът за държавния план-прием, с цел да бъде той сполучлив ". Форумът разиска настоящи въпроси, свързани с дуалната форма на образование, търсене решение на казуса с дефицита на училищен фрагменти, престижа на учебното заведение и други.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР