Със 76 гласа за“, 15 – против“ и 81 –

...
Със 76 гласа за“, 15 – против“ и 81 –
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха предложението за преизчисляване на пенсиите

Със 76 гласа „ за “, 15 – „ срещу “ и 81 – „ въздържал се “ Народното събрание отхвърли предлагането на „ Българска социалистическа партия за България “ за преизчисляване на всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 юни 2016 година, съобщи БГНЕС.
Според претекстовете на законопроекта немалка част от българските жители са с приходи на границата на физическото оцеляване, а в най-голяма степен това се отнася за пенсионерите и хората над 65 години. Бедните възрастни хора са се нараснали от 22,6% през 2014 година на 29,2% през 2018 година При линия на бедността за 2019 година 348 лева, минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст от 1 юли към този момент е 219 лева, а междинната пенсия за 2019 година ще е към 386 лева Над 1,3 млн. пенсионери (60 % от общия брой) са с пенсии под границата на бедността.
Според левицата „ българските пенсионери мизерстват “, тъй като са забравени „ от Бога и от ръководещите “. „ Няма по какъв начин минималната пенсия да е 219 лева, а медикаментите да костват 200 - 250 лева “, съобщи от парламентарната естрада депутатът Георги Гьоков. Според него в 10-годишното си ръководство ГЕРБ не е положила никакви старания в посока на възстановяване на виталния стандарт на българските пенсионери, с изключение на постоянното осъвременяване по Кодекса за обществено обезпечаване, с което се отразява инфлацията и нарастването на средно-осигурителния приход.
От Българска социалистическа партия настояха още преизчисляването да не бъде еднократно, а да се трансформира в от време на време, реализирано на четири години. Последното такова е осъществено през 2008 година със междинния застрахователен приход за 2007 година
Според ръководещите обаче по този начин препоръчаният законопроект е непостижим за държавния бюджет. Те се позоваха на плановете на Националния застрахователен институт, от които е видно, че в случай че бъде признато предлагането от 1 септември до края на 2019 година са нужни в допълнение 560 млн. лева, а за цялата 2020 година над 1 милиарда 700 млн. лева, което е забележителен финансов запас.
В рамките на дебата се чуха и някои остри рецензии. „ Социално насочените в Българска социалистическа партия да предложат на престъпните комунисти да върнат половината от заграбеното и пенсиите ще скочат три пъти повече “, съобщи Спас Гърневски от ГЕРБ.
Опозицията пък получи поддръжка за законопроекта си от НФСБ. „ Да отворим полемиката и за следващ път да поставим старания за смяна в пенсионния модел “, прикани водачът на партията Валери Симеонов. Той обаче разкритикува левицата за метода, по който аргументира и отстоява предложенията си, в който Симеонов видя „ избрана порция скандал, шумотевица, патаклама “, чиято цел е да бъде реализирано само медийно внимание.
Законопроектът не се поддържа от Министерството на финансите и труда и обществената политика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР