Със 7 гласа за и 12 въздържал се парламентарната енергийна

...
Със 7 гласа за и 12 въздържал се парламентарната енергийна
Коментари Харесай

Енергийната комисия в НС отхвърли предложението на ГЕРБ за държавна помощ за общините заради тока

Със 7 гласа " за " и 12 " въздържал се " парламентарната енергийна комисия отхвърли предлагането на ГЕРБ-СДС за даване на държавна помощ поради скъпия ток на общини, лечебни заведения, детски градини, учебни заведения и вероизповедания.

То предвиждаше министрите на финансите и на енергетиката да изготвят механизъм за компенсиране в цялостен размер за този вид консуматори.

Трябва водещи да са хората, а не сметките, сподели депутатът от ГЕРБ Жечо Станков, откакто главният спор се концентрира върху метода на финансиране на предлаганите обезщетения:

" Финансовата сметка има кой да я направи. Дайте да застанем зад интереса на хората, които са ни изпратили. Снощи съм се прибирал от Пловдивска област, където на никое място не светеха лампи ".

Основният мотив на въздържалите се депутати беше, че това е в пълномощията на изпълнителната власт, а не на Народното събрание.

Любомир Стойнов от Българска социалистическа партия съобщи:

" Убеден съм, че общините няма да бъдат изоставени, нито ще се разреши детските градини да не работят ".

С план на решение 47-254-02-21, импортиран от Десислава Вълчева Атанасова и група народни представители на 27 януари 2022 година, се искаше министрите на енергетиката и на финансите да изготвят механизъм за компенсиране в цялостен размер на разликата сред прогнозната пазарна цена, избрана с решение на КЕВР от 1 юли 2021 година, и средномесечната пазарна цена, избрана на " пазар ден напред " на платформата на Българската самостоятелна енергийна борса.

Депутатите желаеха цената на силата, заплащана от избрани небитови консуматори, да не е по-ниска от тази, избрана от КЕВР с посоченото нагоре решение. Това трябваше да се отнася за: общини, общински предприятия и търговски сдружения, включително детски градини и ясли, старешки домове и други общински обществени заведения; обектите от член 12, алинея 3 на Закона за вероизповедания; лечебни заведения и болнични заведения; университети и учебни заведения, в това число студентски общежития; музеи, библиотеки читалища театри и други културни обекти.

Предложението беше обезщетителният механизъм да работи шест месеца от 1 януари тази година.

Източник: БНР, Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР