Със 7 гласа „за“ и 12 „въздържал се“ парламентарната енергийна

...
Със 7 гласа „за“ и 12 „въздържал се“ парламентарната енергийна
Коментари Харесай

Енергийната комисия в НС отхвърли предложението на ГЕРБ за държавна помощ за общините заради тока

Със 7 гласа „за“ и 12 „въздържал се“ парламентарната енергийна комисия отхвърли предлагането на ГЕРБ-СДС за даване на държавна помощ поради скъпия ток на общини, лечебни заведения, детски градини, учебни заведения и вероизповедания.

То предвиждаше министрите на финансите и на енергетиката да изготвят механизъм за компенсиране в цялостен размер за този вид консуматори.

По време на дебатите депутатите Жечо Станков от ГЕРБ и Рамадан Аталай от Движение за права и свободи настояха цялостните обезщетения да бъдат признати:
Трябва водещи да са хората, а не сметките, сподели депутатът от ГЕРБ Жечо Станков, откакто главният спор се концентрира върху метода на финансиране на предлаганите обезщетения:

„Финансовата сметка има кой да я направи. Дайте да застанем зад интереса на хората, които са ни изпратили. Снощи съм се прибирал от Пловдивска област, където на никое място не светеха лампи“.

„В момента разногласието е за обезщетения – вместо да бъде по какъв начин и по какъв метод да излезем от сериозната ситуация“, сподели Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.
Основният мотив на въздържалите се депутати беше, че това е в пълномощията на изпълнителната власт, а не на Народното събрание.

Любомир Стойнов от Българска социалистическа партия съобщи, че казусът с помощите за общините би трябвало да бъде решен с поправките в бюджета.:

„Пари страната на този стадий има, популярност богу, въпросът е да бъдат транспарантно разпределени. Дебатът е с държавното управление. Убеден съм, че общините няма да бъдат изоставени, нито ще се разреши детските градини да не работят“.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Юлияна Корнажева.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР