Със 7,6 млн. лв. се прави трети опит за ремонт

...
Със 7,6 млн. лв. се прави трети опит за ремонт
Коментари Харесай

Трети опит за ремонт на банята в „Овча купел“ - със 7,6 млн. лева

Със 7,6 млн. лева се прави трети опит за ремонт на “. Този път и възложителят е изменен – Регионалният исторически музей (РИМ) в София. Предишните две процедури, прекъснати след това, бяха водени от.

Провалът в тази поръчка се яви и главната причина, поради която бе освободен зам.-кметът по просвета, обучение и спорт проф. доктор Тодор Чобанов в края на април.

Стартът й бе даден през декември 2019 година, като прогнозната й стойност беше близо 3,3 млн. лева с Данък добавена стойност. За осъществяване обаче единствено на първия стадий от обекта - създаване на Център за върхови достижения с реорганизация и рационализация на баня „ Овча купел “ и превръщането й в уелнес и спа център. През април 2020 година поръчката бе прекъсната поради мнение на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), че е позволено „ създаване и развиване на „ Център за върхови достижения „ Наследство БГ " в размера на постройката ", което не е съобразено с културно-историческата стойност на обекта и с режима му на запазване, който не позволява смяна на функционалността. И още, че към идейния план „ не е приложено геодезично снимане на постройката и подробна градивна експертиза с натурно и лабораторно проучване, отразяваща цялостното положение на постройката “. В плана „ не са означени зоните на новата интервенция “, като не са „ посочени достоверни детайли (в интериор и екстериор), а във връзка с плануваните консервационно-реставрационни действия не са посочени съответните детайли, които се резервират и за кои са планувани КРР “.

 

 

 



 

 

(Сегашното положение на банята отвън)

Следващото съобщение е от февруари месец тази година, като планирана стойност на обекта е към този момент над 4,2 млн. лева с Данък добавена стойност с малко повече действия от предния път.

По средата на април пристигна второто преустановяване. Кратката причина за него е неточно изложение на финансирането – кои институции кои действия обезпечават.

Част от финансирането е предоставено от оперативна стратегия „ “ с водещ бенефициент СУ „ Св. Климент Охридски “, както и още 11 бенефициенти, измежду които Регионалният исторически музей в София. Столична община е асоцииран сътрудник с 2 641 670 лева от същата оперативна стратегия. Конкретни разноски обаче по този план ще се смятат за възможни единствено при изискване, че са осъществени от РИМ-София, не от асоциирания сътрудник.

 

 

 



 

 

(Елементи на банята отвътре)

Днес е оповестено третото подред съобщение за акомодация и реституция на постройката на минерална баня „ Овча купел “ като рекреативен център с интензивно потребление на минералната вода. То е към този момент за цялостната му стойност, надлежно и цялостното осъществяване на плана.

Поръчката е инженерингова – за планиране, строителство и авторски контрол.

 

 

 



 

 

(Така е проектирана да наподобява в бъдеще)

Този път е вписано категорично, че РИМ – София, ще извърши строителните действия за акомодация и реституция на минералната баня в частта, от която ще се изградят пространства и лаборатории  на  Центъра за върхови достижения „ Наследство БГ “.

„ Основното предопределение и функционалности, включващо дейното потребление на минералната вода, не се нарушават. Това е в сходство с програмата на Столична община за оползотворяване на хидротермалните ресурси  от находищата на минерални води на територията на столицата от 2017 година, съгласно която в постройката се планува да се построи новаторски рекреативен център “, е посочено в документите.

Така, в банята ще се обособят две зони –„ Рекреация “ и „ Наука “.

 

 

 


 От АКФ седем пъти желаят достъп до информация поради поръчката за баня Овча купел От АКФ седем пъти желаят достъп до информация поради поръчката за баня " Овча купел "
Поради неналичието на бистрота за обстоятелствата по обновяването на баня „ Овча купел “, от февруари 2021 година до в този момент Антикорупционния...

 

 

(Формата на обекта, погледнат отгоре)

В рекреативния център ще се оферират процедури с минерална вода, възстановителни лечения, занимания за здраве и възстановяване качеството на живот.

В Центъра за върхови достижения ще се правят самостоятелни фундаментални научни проучвания, индустриални научни проучвания, създаване на нови артикули и услуги, преподаване, изявления и трансфер на познания.

Още:

Още от СОФИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР