Със 199 спечелени медала от олимпийски игри Норвегия и Швеция

...
Със 199 спечелени медала от олимпийски игри Норвегия и Швеция
Коментари Харесай

"Студената война" в ски бягането: съревнованието между Норвегия и Швеция стигна до Пьонгчанг

Със 199 извоювани медала от олимпийски игри Норвегия и Швеция са двете водещи народи в ски бягането - емблемата на зимните олимпийски спортове. И въпреки че двете страни са прилежащи, имат и близки езици, те в никакъв случай не са питаели топли усеща една към друга, когато стане въпрос за спорт. И в частност за ски бягането.

На олимпийските игри в Пьонгчанг още веднъж не липсваше конспирация сред двете страни, чието състезание в ски бягането е наричано " Студената война ". И защото норвежците лишиха най-големия дразнител на Швеция – легендата Петер Нортхуг, като не го включиха в олимпийския тим, шведите сами си го доведоха.

При влизането си на конференция в една от залите в Пьонгчанг спринтьорите Майкен Фала, Катрин Харсем, Емил Иверсен, Пол Голберг и Ейрик Брандсдал завариха непредвидена панорама – картонена фигура на Нортхуг.

Идеята е на публицистите от шведския вестник " Експресен ", които се бяха " довели " 32-годишния притежател на две трофеи и общо четири олимпийски медала от Ванкувър 2010.

Petter Northug-kuppen mot Norge i natt: " Förjävligt " https://t.co/ie2azjP4Sipic.twitter.com/OfIMPJkidS
— SportExpressen (@SportExpressen) February 11, 2018

Откъде обаче идва това? Журналистът от " Експресен " Томас Петерсон изясни, че Нортхуг е една от аргументите за огромното съревнование сред Швеция и Норвегия в последното десетилетие.

" Преди 10 или 12 години се появи този вид Петер Нортхуг, който стана най-хубавият в света. По това време ескалира и съревнованието сред двете страни, които постоянно са си оспорвали водачеството в ски бягането. Той в действителност обичаше да печели, само че му доставяше още по-голямо наслаждение да го прави против швед и след това да пали война в медиите. Винаги, когато шведски публицист е взимал изявление на Петер, той използваше момента да се изкаже остро против нашата страна ", изясни Петерсон пред Си Ен Ен.

Шведският публицист уточни, че концепцията на изданието се е приела добре даже в Норвегия. " Беше занимателно и се оказа, че това е най-четеният материал. Може би ръководителите на норвежкия тим по ски тичане на останаха удовлетворени, само че пък даже задграничните сътрудници и почитателите го откриха за забавно ".

И въпреки че шведите се откроиха с истинска смешка, техните съседи си го върнаха по по-болезнен метод – печелейки медали. В Пьонгчанг норвежците взеха 13 от всички 34 оценки в ски бягането, против единствено пет за шведите.

Съперничество, продължаващо повече от 100 години

Началото на съперничеството е още от XIX век. Тогава стартира разпадането на Шведско-норвежката уния, която съществува от 1814 година. На процедура двете кралства се сплотяват под една монархия с обща външна политика, само че през 1905 година съюзът се разпада дефинитивно.

 Маркус Хелнер пред Мартин Сундби в отборния спринт в Пьонгчанг.
© Reuters

Маркус Хелнер пред Мартин Сундби в отборния спринт в Пьонгчанг.

" Организираният спорт в Норвегия стартира някъде към 1880 година, като подготовка за битка против Швеция ", изяснява Естен Сетер, публицист от норвежкия вестник " Дагбладет ". " За благополучие война сред двете страни няма, само че борбата в ски бягането оттогава е повече от война ".

През 80-те години на XX век Швеция е преобладаваща мощ в ски бягането с Гунде Сван и Томас Васберг, само че към този момент повече от 30 години локалните спортисти са в сянката на своите съседи. През 90-те години е времето на великия Бьорн Дели, който печели 12 олимпийски медала (само Марит Бьорген с 14 и биатлонистът Оле Ейнар Бьорндален имат повече) и Томас Алсгард. И макар че шведите се разсъниха за малко при започване на новия век, превъзходството продължи с Нортхуг и в този момент с новите герои Симен Крюгер, Мартин Сундби и Йоханес Клаебо.

Сред тайните на Норвегия е центърът " Олимпиятопен ". Щабквартирата на ски бягането беше основана преди домашната олимпиада в Лилехамер през 1992 година и към този момент повече от 20 години основава първенци. Това се подплатява от обстоятелството, че ски бягането е народен спорт в Норвегия. Ако в националния шампионат на Швеция вземат участие към 70 състезатели, то от другата страна на границата техният брой е над 250.

" Всяко дете има чифт ски и мечтае да повтори триумфите на Нортхуг, на Дели, а към този момент и на Клаебо. Обичайна панорама е в събота или неделя хората всеобщо да практикуват този спорт ", споделя журналистът Сетер.

Преди години обстановката е същата и в Швеция, само че в последно време тя се трансформира, тъй като хората се местят всеобщо в градовете. " Когато по-голямата част от популацията е в градовете за сметка на по-малките обитаеми места и провинцията, това се отразява върху спорта ", изяснява норвежкият публицист.

Честна ли е играта

Анкета, извършена в Швеция преди две години, демонстрира, че 40% от популацията счита, че норвежкото ски тичане има проведена система за потребление на допинг.

Това се поддържа от позитивните проби на някои от огромните звезди. През 2016 година Мартин Сундби беше осъден за прекалено потребление на лекарство за астма, а Терезе Йохауг пропусна игрите в Пьонгчанг, откакто в края на 2016 година беше хваната със стероида клостебол.

Разследването на норвежката федерация сподели, че няма нищо неправилно, само че в отчета от 191 страници ясно се споделя, че медикаменти за астма се употребяват от време на време за превантивна битка със признаци на дихателни проблеми.

 Норвежците завоюваха 13 медала в ски бягането в Пьонгчанг.
© Reuters

Норвежците завоюваха 13 медала в ски бягането в Пьонгчанг.

" Когато норвежците са заподозряни в потребление на допинг, ние пишем за това, изцяло обикновено. Не мисля, че те имат система за допингиране, само че се случва да дават и позитивни резултати ", изяснява шведският публицист Петерсон.

И въпреки че има голямо съревнование сред двете страни, борбата сред прилежащите страни постоянно е била и доста любопитна в чисто състезателен аспект.

" Спомням си по какъв начин през 1993 година бяхме домакини на международното състезание, само че по това време бяхме доста зле, а норвежците завоюваха всичко. Тогава чух едно момченце да се оплаква на майка си: " Мразя норвежците, те постоянно печелят всичко ", добавя журналистът от " Експресен ".

Петерсон разкрива забавен подробност в навечерието на игрите. В прелиминарен материал за Пьонгчанг 2018 той показва подозрение, че Марит Бьорген ще усъвършенства върха за най-вече олимпийски медали на 37 години. Час след стартирането на публикацията получава 300 гневни имейла от норвежки почитатели.

" Швеция постоянно е била като по-големия брат на Норвегия. Всички от другата страна на границата се вълнуват какво се случва при нас и ние постоянно сме им оказвали въздействие. Това обаче е хубавата страна на спорта и е в действителност доста прелестно да имаме такова съревнование дълги години ", добавя той.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (261)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР