Със 187 гласа за от общо 300 парламентът на Гърция

...
Със 187 гласа за от общо 300 парламентът на Гърция
Коментари Харесай

Гърция прие спорния закон, регулиращ уличните протести

Със 187 гласа " за " от общо 300 Народното събрание на Гърция одобри противоречивия закон, регулиращ уличните митинги на фона на всеобщите демонстрации срещу новите правила, написа електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Консервативното държавно управление на Гърция внесе новия закон по-рано в опит да контролира дребните улични демонстрации, които съгласно управляващите нарушават публичния ред. Около 10 хиляди демонстранти се събраха пред Народното събрание, с цел да стачкуват против новите регулации. По-рано една от групите протестиращи стартира да хвърля петролни бомби по силите на реда и беше разпръсната със сълзотворен газ. 

Новите правила ще лимитират някои митинги, в това число контра-протестите, поради съображения за сигурност. Освен това според новия закон уредниците на митингите ще бъдат виновни за всички вреди, породени от стачкуващите. 

Уличните митинги са нещо обикновено в Гърция, която към момента се възвръща от дълбоката рецесия от 2009 година По време на рецесията площадът " Синтагма " пред Народното събрание беше сцена на едни от най-големите митинги против икономиите в бюджета. Някои от тези демонстрации доведоха до конфликти с полицията. 

" Свободата на човек да стачкува е толкоз значима, колкото и свободата на различен да стигне до болничното заведение, до работа или до дома си ", сподели министър председателят Кириакос Мицотакис в послание към депутатите по отношение на новия закон. 

Според протестиращите обаче управляващите се пробват авансово да се разправят с всеки опит за неодобрение, подбуден от ограниченията за битка с пандемията и последствията от нея. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР