Със 17,1% са поскъпнали 27 основни храни от потребителската кошница

...
Със 17,1% са поскъпнали 27 основни храни от потребителската кошница
Коментари Харесай

С над 17% са поскъпнали 27 основни храни през януари

Със 17,1% са поскъпнали 27 съществени храни от потребителската кошница през януари тази година в съпоставяне със същия интервал на предходната, оповестяват от Комисията по стоковите тържища и борсите. Експертите следят съществени храни като захар, брашно, олио, масло млечни и месни артикули. Инфлацията при храните сега надвишава тази при останалите артикули и услуги, а прогнозите са покачването в цените да продължи.

Хората с по-ниски приходи у нас към този момент отделят 70% от бюджета си за храна, сочи изследване на Сдружението " Храни и питиета ". Поскъпването е поради по-скъпите горива, ток, а също и поради пандемията.

Данните на Комисията по стоковите тържища и борсите сочат, че през този януари спрямо януари предходната година доста са поскъпнали млечните артикули, пилешкото месо, олиото с цели 36%.



На годишна база повишаване има и при плодовете и зеленчуците. Рекорд държат морковите - с 43% и зелето - с 41%.



Има една образувана, устойчива наклонност на повишаване. Тя не е внезапна, не е шокова, само че е непрекъсната. И 2021 година може да се дефинира като година, в която се измести наклонността. Сега кривата на постъпването се измести, повишаването към този момент е със 17% съвсем навсякъде, съвсем на всички артикули, изясни Владимир Иванов, ръководител на Комисията по стоковите тържища и борсите.

Все отново при някои храни има въпреки и минимално, поевтиняване спрямо предходната година. Оризът е поевтинял с 1% поради положително международно произвеждане, а свинското месо резервира цената си поради свръхпредлагане в Европа.



Енергийната рецесия и по-високите цени на торове и препарати за растителна отбрана доведоха до повишаване на хляба с 34% на годишна база. От асоциацията " Хляб за България " предвиждат нарастването да продължи поради двойно по-високите разноски на хлебопроизводителите.

Възможно е повишаване на хляба, само че то ще бъде доста гладко. Защото пазарът няма да го разреши и не можем да чакаме някакви съществени ценови разтърсвания, сподели Георги Попов, Асоциация " Хляб за България ".

Иначе потреблението на самун у нас понижава, само че това е обвързвано със спада в броя на популацията. Потребителите купуват главно всеобщите типове самун - " Добруджа " и бял, само че има и наклонност за увеличено ползване на по-здравословни, пълнозърнести хлебни произведения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР