Със 165-километровата отсечка от Ле Пюи ан Веле до Роман

...
Със 165-километровата отсечка от Ле Пюи ан Веле до Роман
Коментари Харесай

Битката за "Тур дьо Франс" навлиза във финалната си фаза

Със 165-километровата права от Ле Пюи ан Веле до Роман сюр Изер през днешния ден стартира финалната фаза от 104-ото издание на Обиколката на Франция. Решението на уредниците тази година да заложат на повече височини в началните и междинните елементи на стадиите даде резултат и направи борбата за генералното класиране извънредно оспорвана. Шест стадия преди края цели седем колоездачи са събрани в границите на едвам 2:02 минути, което се случва за пръв път в историята.

Крис Фрум е насочен към трета поредна и общо четвърта победа в " Тур дьо Франс ". Въпреки безапелационното предимство на " Скай " пред останалите тимове обаче британецът не е толкоз непреклонен на върха, колкото беше в предходни години.

С изоставането от надлежно 18 и 23 секунди Фабио Ару от " Астана " и Ромен Барде от AG2R се обрисуваха като най-сериозните съперници на първенеца. Колоездачът на " Кенъндейл " Ригоберто Уран също е доста покрай първото място - на 29 секунди, следван от Дан Мартин (+1:12 мин.), Микел Ланда (+1:17 сек.) и Саймън Йейтс (2:02 мин.).


© Reuters

Едно нещо е несъмнено. Колкото и нежен да е задатъкът на Фрум, той продължава да бъде огромният любимец за успеха. Останалите кандидати би трябвало да го нападат, в случай че желаят да натрупат задоволителна преднина преди последния часовник. Не съумеят ли да му вземат задатък от най-малко 50 секунди преди предпоследния стадий, най-вероятно в неделя британецът още веднъж ще облече жълтото трико на " Шанз Елизе ".

На трикратния първенец може и да му липсва експлозивността във височините, която демонстрираше при предходните си победи, само че разполага с впечатляващи съотборници. Те демонстрираха, че с лекост могат да изолират останалите кандидати, както и да измъкват своя водач в най-тежките обстановки. Нещо, с което нито един различен състав не може да се похвали.

Къде ще се реши борбата за жълтата фланелка

Днешният шестнадесети стадий не би трябвало да докара до разлики в челото, защото в него има две дребни височини първоначално - от трета и четвърта категория, дълго, само че не толкоз стръмно втурване и равнинни последни 50 километра.

Истинската борба в планините ще бъде в сряда и четвъртък. В 17-ия стадий колоната би трябвало да се оправи с две височини от висша категория - Кроа дьо Фер и именитата Галибие, която пък е в композиция с едно нанагорнище от първа категория - на Кол ду Телеграф.

Кроа дьо Фер е дълга 24 км при междинен надолнище 5.2%. Кол ду Телеграф е с дължина от 11.9 километра и междинен надолнище 7.1%. Най-голямото тестване за колоездачите ще бъде на Галибие, която не е включвана в Тура от 2011 година Тя е дълга 17.7 километра, междинният надолнище е 6.9%, а във финалната част наклонът е 10%. Последните 21.5 километра съставляват стръмно втурване към Сер Шевалие, в което състезателите би трябвало да слязат от 2642 на 1403 метра надморска височина.


© Reuters

Кралският стадий в тазгодишния Тур е 18-ият. В него са включени две огромни височини. Първата е дълга 9.3 километра и има междинен надолнище от 7.5%. След нея има 18-километрово втурване, след което стартира най-тежкото нанагорнище - към паметния за обиколката връх Изоар, където приключва стадият. За да стигнат до финалната линия, колоездачите би трябвало да изкачат 14.1 километра при междинен надолнище 7.3%. В последните седем километра на височина обаче наклонът съвсем не пада под 9%.

Последният късмет за любимците да вършат разлика е 20-ият стадий, който е в събота. Той съставлява 22-километрово самостоятелно тичане по часовник в Марсилия, в което има и малко, само че доста стръмно нанагорнище.

" Oще когато дойдохме, знаехме, че тазгодишният тур ще бъде най-оспорваният, в който в миналото съм взел участие, и най-голямото предизвикателство в кариерата ми досега. И се оформи тъкмо по този начин ", сподели Фрум по време на последния почивен ден.

Да нападна ли Ланда първото място

Това е може би най-големият въпрос преди началото на последната седмица от Тура. Испанският колоездач на " Скай " сподели, че се намира в страхотна форма и съгласно мнозина обстановката много прилича 2012 година, когато Фрум трябваше да жертва шансове си за победа, с цел да оказва помощ на водача Брадли Уигинс.


© Reuters

" Ланда е доста по-силен от Крис. Много по-силен. Той като че ли лети ", съобщи трикратният победител в Тура Грег льо Монд. Американецът е бил в тази обстановка през 1985 година, когато остава предан към съотборника си Бернар Ино, макар че има всички шансове да го победи.

Landa isn't bored, he's focused. pic.twitter.com/UpKagoCfOF
— Simon Warren (@100Climbs) 17 юли 2017 година

" Научих си урока. Никога не бих повторил това, в случай че можех да се върна. Ланда е състезателят, който беше употребен доста за богатството на другите, тъй че би трябвало да стартира да се състезава за себе си ", сподели още първенецът от 1986, 1989 и 1990 година

В неделя Фрум се озова в доста тежка обстановка, когато поради машинален проблем изостана от главната група. Ланда се върна и оказа помощ на своя съотборник, който другояче можеше да загуби доста време.

Както призна и самият Фрум след стадия, това беше доста огромно изплъзване. " Потенциално можех да изгубя от пет до 10 минути, като знам какво движение щяха да наложат АG2R по височината. В този миг помислих си, че всичко свършва ", сподели британецът.

Договорът на Ланда със " Скай " изтича в края на сезона и по всичко наподобява испанецът ще се причисли към " Мовистар " през 2018 година " Ако бях на негово място, щях да потегли да се боря за крайната победа. В колоезденето няма дарове. Ако Ланда напусне " Скай ", никой няма да оцени неговата всеотдайност. Но той ще би трябвало да живее с тази загуба до края на живота си ", сподели още Льо Монд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР