Със 148 гласа “за и 23 “против парламентът прие на

...
Със 148 гласа “за и 23 “против парламентът прие на
Коментари Харесай

Парламентът прие законопроекта за държавния контрол над “Лукойл Нефтохим Бургас”


Със 148 гласа “за ” и 23 “против ” Народното събрание одобри на първо четене законопроекта на “Демократична България ”,  който дава опция на страната да сложи под действен надзор нефтената рафинерия в Бургас. Законопроектът, импортиран от депутата Ивайло Мирчев и група народни представители от Демократична България получи поддръжката на всички парламентарни групи, срещу гласоподаваха само депутатите от “Възраждане ”. Това оповестиха от пресцентъра на " Демократична България ".

Получилият известност като “Законът Лукойл ” документ в действителност е Законопроект за изменение и допълнение на Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. И той дава опция на страната да се намеси в отбрана на националните ползи по отношение на сериозна енергийна инфраструктура, без значение чия благосъстоятелност е компанията. По думите на депутата от Демократична България Мартин Димитров той касае целия нефтен бранш и е добре страната да има разполагаем подобен инструмент, с цел да го употребява, в случай че се наложи. Ивайло Мирчев посочи, че останалите браншове в енергетиката са контролирани или няма логичност да бъдат въобще адресирани. 

Според законопроекта, при съществуване на опасност за националната сигурност, корист с монополно състояние или наложени ограничаващи ограничения от Европейски Съюз, Организация на обединените нации и прочие, страната ще има опция да поеме оперативното ръководство на сдружението. Поемането на контрола да става посредством назначение на необикновен представител от страната. 

От слагането на рафинерията под действен надзор ще има 3 основни изгоди: ще се понижат цените на горивата по бензиностанциите, а от там и на питателните продукти; ще бъде принудена „ Лукойл “ да заплаща в цялостен размер дължимите налози в хазната, което не се е случвало от 2007 г.; откакто и пристанищният терминал “Росенец ” се върне под държавен надзор, страната най-накрая ще знае какви количества нефт влизат в страната.

Депутатът от Демократична България Надежда Йорданова изясни от парламентарната естрада, че особеният търговски шеф е позната фигура в българското законодателство и е използван в газоснабдяването, топлоснабдяването и електроснабдяването. И отхвърли обвиняванията на “Възраждане ”, че законът постанова скрита форма на национализация, тъй като държавният надзор е стеснен, вкарва се единствено за 6 месеца и може да бъде удължен само за още 6, и мярката предстои на правосъден надзор. “ЕС е пространство на независимост, сигурност и правораздаване. По-добро от свободния пазар и конкуренцията няма, само че при война, когато са застрашени животът на хората и публичният интерес,  конкуренцията може да бъде лимитирана. Ние пазиме правата на хората и публичния интерес ”, сподели Йорданова. 

Депутатите от ГЕРБ благодариха за изказаните оферти от други групи и заявиха подготвеност да включат подобренията за второ четене. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР