Със 146 гласа за“ и 69 против“ депутатите преодоляха президентското

...
Със 146 гласа за“ и 69 против“ депутатите преодоляха президентското
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха президентското вето върху промените в АПК

Със 146 гласа „ за “ и 69 „ срещу “ депутатите преодоляха президентското несъгласие и още веднъж гласоподаваха трансформиралите се в противоречиви промени в Административнопроцесуалния кодекс, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Приетите в края на юли разпореждания станаха обект на голям брой разногласия, а президентът изрази противоречие с 16 от тях, отнасящи се до разпоредбите за подсъдността, въвеждането на опция за осъществяване на закрити правосъдни съвещания, увеличените такси в касационното произвеждане и премахването на касационната инстанция в редица специфични закони.

По време на дебатите най-силна поддръжка президентското несъгласие получи от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “. „ Ветото на президента върху Административнопроцесуален кодекс би трябвало да бъде приветствано и подкрепено, а противоречивите текстове -обсъдени деликатно “, прикани националният представител Крум Зарков. Според него не са пресилени изказванията на организациите от гражданския бранш, че измененията могат да бъдат избрани като „ посягане против демократичното действие на страната “. От Българска социалистическа партия се опълчиха и на въвеждането на понятието „ веществен интерес “ в административния развой като го считат за несъответстващо и ще реализира противоположен на търсения от ръководещите резултат.

От своя страна водачът на партията Корнелия Нинова още веднъж акцентира, че Българска социалистическа партия ще сезира Конституционния съд по отношение на измененията.

От Движение за права и свободи опазиха измененията в закона и се оповестиха срещу ветото на президента. „ Ще подкрепим повторното разискване на Административнопроцесуален кодекс, причините за президентското несъгласие не са нещо ново “, уточни от парламентарната естрада националният представител Хамид Хамид. Той упрекна всички цивилен организации, които участваха на провелото се през вчерашния ден съвещание на Правна комисия, че се включват в дебатите в последния миг. „ Къде бяха последните две години? “, попита той. Според него някои от правозащитните организации, които упорстват за отпадане на противоречивите текстове могат да бъдат избрани като „ зелен октопод “ и напомни, че текстовете са обсъждани обширно през последните две години. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР