Със 143 гласа за, 66 против и един въздържал се

...
Със 143 гласа за, 66 против и един въздържал се
Коментари Харесай

Ветото на президента за дивото къмпингуване не мина. Глоби от 500 до 1000 лв. за нарушителите

Със 143 гласа " за ", 66 „ срещу ” и един въздържал се Народното събрание отхвърли ветото, наложено от президента Румен Радев, върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Законът беше признат на второ четене на 13 юни, а на 24 юни президентът върна закона. Той нападна частта с по-рестриктивния режим за дивото къмпингуване и суровите санкции за нарушителите.

Според признатите промени изискванията и местата ще се дефинират с разпоредба от министрите на районното развиване, туризма, околната среда и земеделието. Срокът за правенето е 6 месеца. След това има 1 година период, в който няма да има наказания, и санкциите би трябвало да са в действие от 2021 година Предвижда се от 500 до 1000 лева санкция за палатка, кемпер или каравана върху дюни и отвън позволените места.

Ето какви бяха причините на президента:

Не се опълчвам на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както категорично повелява член 55 от Конституцията, който прокламира главното право на здравословна и удобна околна среда. Спазването на такива нормативи и стандарти е гаранция за опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и рационалното потребление на естествените благосъстояния на страната ни според чл.15 от Конституцията.

Регламентацията на досегашното „ диво къмпингуване “ е в по-либерален режим, отворен към близостта до природата, който е трябвало да бъде организиран със Закона за туризма или други закони. Със ЗИД ЗУЧК режимът става по-рестриктивен, като се вкарват обилни ограничавания спрямо досегашния ред. Тази смяна е препоръчана сред двете гласувания на законопроекта, без публично разискване, което оставя без отговор редица въпроси. Какъв е броят на лицата, които ще бъдат наранени от измененията? Ако всички притежатели на каравани, кемпери, фенове на палатки и други, отидат в съществуващите на категоризирани къмпинги по Крайбрежието, тъй като желаят да летуват по този метод на българското море, ще има ли място за всички тях? Правени ли са изследвания и планове за потенциала на категоризираните къмпинги? Без отговори на тези въпроси не може да се одобри, че новият рестриктивен режим е пропорционална мярка.

Освен рестриктивни правила, се вкарват и строги наказания за тяхното нарушение. При неналичието на изясненост за потенциала на местата, позволени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може изрично да се твърди, че е открита най-щадящата мярка за реализиране на стремежи резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за диспропорция сред високите и строги наказания към жителите и неналичието на суровост към дължимата грижа от страна на страната. Стандартите и нормативите към момента не са открити, както повелява Конституцията, само че високите санкции към този момент са написани в закона.

Конституцията изисква от жителите като тяхно главно обвързване да пазят околната среда, само че изисква и от страната да се ангажира в обезпечаването на опазването и възпроизводството на околната среда. Ограниченията за „ диво къмпингуване “ по Черноморието са към този момент в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са избрани. Не са избрани и изискванията за прилагане и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, като категорично планувана в Конституцията гаранция за реализирането на главното право на чиста околна среда.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР