Със 131 гласа "за", 1 "против" и 45 "въздържали се"

...
Със 131 гласа "за", 1 "против" и 45 "въздържали се"
Коментари Харесай

Депутатите приеха доклад на антикорупционната комисия, в който Апартаментгейт не се споменава

Със 131 гласа "за ", 1 "против " и 45 "въздържали се " Народното събрание одобри отчета на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) за 2019 година.

В отчета се показва, че през 2019 година са прегледани 117 административнонаказателни преписки, с 27 повече спрямо 2018 година Служителите от Публичния указател на Комисията са направили инспекция на повече от 9900 лица, прецизно изпълнявайки наредбите на закона. В съпоставяне с 2018 година броят на тестваните лица е повишен с към 900.

Един час депутатите дебатираха преди да пристъпят към гласоподаване. Причината беше, че в отчета на никое място не се загатва имотният скандал, станал прочут като "Апартаментгейт ".

Социалистите изрично обявиха, че няма да поддържат доклада, защото, съгласно тях, антикорупционната комисия не работи дейно.

Кристина Сидорова от групата на Българска социалистическа партия дефинира като притеснително, че в отчета няма нито дума за имотния скандал, за купените под пазарните цени жилища от някогашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и други политици, както и за противозаконната тераса на някогашния ръководител на самата комисия Пламен Георгиев.

В отговор Спас Гърневски от ГЕРБ упрекна левите депутати, че се тормозят да бъдат разследвани, а желаят президентът Румен Радев да управлява КПКОНПИ, с цел да се прикриват. Той разгласи, че битката с корупцията и спора на ползи е ефикасна, защото притежатели на "замъци, острови и самолети " и олигарси били в пандиза, макар че имало "един в Дубай и различен - в Белград ".

"Нищо няма да се промени в работата на комисията, в случай че тя се назначава от президента. Всичко ще остане такова. Но в случай че смятате, че това е разковничето, на неверен път сте. Справянето с корупцията не е работа единствено на една комисия ", разгласи ръководителят на КПКОНПИ и някогашен основен прокурор Сотир Цацаров. Той сподели, че законодателните промени са в ръцете на депутатите, само че в случай че се вкара ускорена конфискация на имущество, с цел да не се обезценява то, това би било нарушаване на права.

В отговор социалистът Крум Зарков уточни, че отчетът на комисията слага значими въпроси, само че огромният въпрос за ефикасната битка с корупцията остава пред нас. Според него истината е, че рецензиите на Съвета на Европейски Съюз не са обект на доклада.

"Тази комисия не може да преследва по Наказателния кодекс и да вкарва хора в пандиза ", добави още Зарков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР